Etusivu

Etusivu :: Uutiset :: Kokonaiskuva Hiidenveden tilasta täydentyi
25.05.2016

Kokonaiskuva Hiidenveden tilasta täydentyi

Vuoden 2015 vedenlaatututkimusohjelmassa olivat Kirkkojärven, Nummelanselän ja Kiihkelyksenselän lisäksi mukana Hiidenveden heikosti tunnetut selkäalueet, Retlahti, Isontalonselkä ja Sirkkoonselkä.

Hiidenveden alueen yhteistarkkailuun osallistuivat vuonna 2015 pistekuormitusta tuottavat Vihdin Vesi, Karkkilan vesihuoltolaitos, Hopeaniemi (Forela Oy) ja Valtion maatalousteknologian tutkimuslaitos Vakola (AVS-yhtiöt Oy). Näiden mukanaolo perustui puhdistamoiden ympäristölupapäätöksiin. Vihdin ja Karkkilan ympäristönsuojelun toimialat olivat mukana perustuen kuntien velvoitteiseen seurata ympäristönsä tilaa. Osaltaan vesinäytteenottoja Vihtijoessa ja Vanjoessa toteutti myös Uudenmaan ELY-keskus. Vapaaehtoisesti tarkkailuun osallistuivat Componenta Finland Oy Högfors, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä, Hiidenveden kunnostus -hanke ja Mynterlän osakaskunta.

Merkkejä Hiidenveden tilan paranemisesta oli edellisvuoden tapaan nähtävissä varsinkin syvänteiden pohjien happitilanteen kehittymisessä. Alueen jätevesipuhdistamot toimivat moitteettomasti, mutta jokien kautta tuleva hajakuormitus on edelleen suurta; vuonna 2015 kuormitushuiput todettiin kevättulvien aikaan ja loppusyksyllä.

Happi- ja ravinnemittausten perusteella Hiidenveden tila on paras Retlahdella, Isontalonselällä ja Kiihkelyksenselällä. Vaanilanlahden ja Kirkkojärven veden laatu on heikoin. Hiidenveden sinilevämäärät olivat vuonna 2015 edellisvuotta pienempiä.

Tutustu yhteenvetoraporttiin tästä. (PDF)

Lisätietoja / tilläggsuppgifter:

Eeva Ranta
vesistötutkija
044 5285002
eeva.ranta@vesiensuojelu.fi


Lähettäjä
LUVY
25.05.2016
Viimeksi muokattu
08.08.2016