Etusivu

Etusivu :: Uutiset :: Kesämökin jätevesiasiat hanskassa? Varmista mökkisi tilanne jätevesineuvonnalta
04.07.2016

Kesämökin jätevesiasiat hanskassa? Varmista mökkisi tilanne jätevesineuvonnalta

Kesämökin jätevesiasiat hanskassa? Varmista mökkisi tilanne jätevesineuvonnalta

LINKKI-hankkeen neuvontapisteet mukana kesätapahtumissa

Kesämökeille mennään hakemaan vaihtelua arkeen, osa hakee rauhaa ja toiset taas puuhastelua luonnon helmassa. Kuten ei mökkien käyttö, eivät jätevesiasiatkaan ole samanlaisia keskenään. Mökin vesivarus-telu ja sen käyttöaste vaikuttavat sekä talousveden tarpeeseen, että jäteveden käsittelyyn. Valtaosalla kesämökeistä käytetään edelleen vedetöntä käymälää (esimerkiksi ulkohuussia) ja pesuvesiä syntyy suu-rin piirtein sen verran kuin jaksaa kantaa. Näillä mökeillä syntyvät jätevesimäärät ovat niin pieniä, ettei niistä sinällään aiheudu ympäristön pilaantumista ja ne voi johtaa käsittelemättäkin hallitusti maaperään. Jos mökille taas hankitaan erilaista vesivarustelua, kuten suihku, tiskikone tai pesukone, täytyy näille nk. harmaille jätevesille järjestää sopiva käsittely ennen luontoon johtamista. Vesivessan sijasta mökkiläisen kannattaa harkita kuivakäymälää, joita nykyään löytyy myös sisätiloihin asennettavaksi asti. Jäteveden käsittelyyn tarkoitettujen ratkaisujen kirjo on suuri, joten kesämökkiläisen ei kannata jäädä asiassa yksin, vaan oman mökin jätevesitilanne kannattaa tarkistaa jätevesineuvojan kanssa. Jätevesineuvojat ovat tavattavissa kesätapahtumissa LINKKI-hankkeen neuvontapisteillä ja heitä voi pyytää myös omalle mökille käymään.

LINKKI-hankkeen neuvontapisteet heinäkuussa:

  • Puujärvipäivät Karjalohjalla 9.7. klo 9–14. Yhteyshenkilöt: Henri Virkkunen (019 5682 968) ja Ma-rietta Storsjö (019 5682 974)
  • Pumppaamon asennusnäytös Tervalammella 13.7. klo 14–18. Yhteyshenkilöt: Henrika Lundberg (019 5682 947) ja Hanna Keinänen (019 5685 961)
  • Lohjan saaristo päivä 30.7. klo 10–15. Yhteyshenkilöt: Virve Ståhl (019 5682 975) ja Hanna Keinänen (019 5685 961)

Neuvojat selvittävät jäteveden käsittelyn tilaa kiinteistökohtaisilla kartoitus- ja neuvontakäynneillä kesän aikana mm. Hangon Kyläsaaressa, Inkoon Högbensjön lähistöllä, Kirkkonummen Petäjärven ja Heparin alueella, Lohjan pohjoisosan järvillä, Raaseporin Snappertunassa ja Vihdin Poikkipuoliaisessa. Käyntejä tehdään loka-marraskuulle asti ja niistä tiedotetaan asiakkaita postitse. Käyntien aikataulut tarkentuvat hankkeen verkkosivuille www.hajavesi.fi.

Länsi-Uudenmaan hajajätevesihanke LINKKI pyrkii edistämään haja-asutuksen jäteveden käsittelyä yh-teistyössä kuntien kanssa. Hankkeeseen osallistuu alueen 8 kuntaa: Hanko, Inkoo, Karkkila, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio ja Vihti. Kuntien lisäksi hanketta rahoittaa Uudenmaan ELY-keskus. Hanke liittyy Länsi-Uudenmaan kuntien hajajätevesistrategiaan 2013–2021 ja ympäristöministeriön valtakunnalliseen jätevesineuvontaan.

 

Lisätietoja:

Yllämainitut jätevesineuvojat
sähköposti: etunimi.sukunimi@vesiensuojelu.fi

Katso myös verkkosivut: www.hajavesi.fi ja Jätevesiopas www.vesiensuojelu.fi/jatevesi


Lähettäjä
LUVY
04.07.2016
Viimeksi muokattu
12.07.2016
Teemat: hajavesi, luvy