Etusivu

Etusivu :: Uutiset :: Länsi-Uudenmaan paras kaivovesi 2017 löytyy Siuntiosta
06.10.2017

Länsi-Uudenmaan paras kaivovesi 2017 löytyy Siuntiosta

Länsi-Uudenmaan paras kaivovesi 2017 löytyy Siuntiosta

Länsi-Uudenmaan paras kaivovesi 2017-kilpailu on ratkennut Tammisaaressa Artesaaniruuan SM-kisojen yhteydessä 5.10.

Loppukilpailu suoritettiin makutestinä, jossa makuraati maisteli vuorotellen kilpailijoiden kaivovesiä ja valitsi yhdessä voittajan. Makuraadin jäsenet olivat Katianna Kuula, terveysvalvonnan johtaja, Eteläkärjen ympäristöterveys; Esko Nylander, geologi, Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä Johanna Avellan, oluenpanija, Svartå Bryggeri - Mustion Panimo.

Porakaivojen sarjassa parhaaksi valittiin Siuntiolaisen Tomas Sundholmin kaivovesi.Makuraadin jäsenet kehuivat molempia loppukilpailussa olleita vesiä ja pitivät niitä laadukkaina. Makuraati oli kuitenkin yksimielinen päätöksessään. Makuraadin kuvaus voittajavedestä oli: aromikas, maistuva, pehmeän makuinen, ei sivumakua.

Loppukilpailuun valittiin kaksi porakaivon omistajaa. Kokonaisuudessaan kilpailuun osallistui yhteensä kahdeksan kaivon omistajaa, kaikki porakaivosarjaan. Vain neljällä osallistujista oli osoittaa alle kolme vuotta vanhat kaivoveden analyysitulokset, mikä oli yksi osallistumiskriteereistä. Tämän perusteella arvioituna on todennäköistä, etteivät kaivojen omistajat tutkituta juomavettään suositusten mukaisesti. Kyseessä saattaa olla tietämättömyys – moni ei ole kuullut, että kaivovesi tulisi tutkituttaa kolmen vuoden välein. Vesi saattaa usein sekä maistua että näyttää hyvältä, mutta sen todellinen sisältö selviää vasta laboratorioanalyysin tuloksista. Toisaalta voi myös olla, että hyvälaatuinenkin vesi jää käyttämättä, koska sen koostumusta ei tiedetä.

Haja-asutusalueiden jätevesineuvontahanke LINKKI halusi kesällä 2017 korostaa hyvän juomaveden laadun merkitystä järjestämällä Länsi-Uudenmaan paras kaivovesi 2017-kilpailun. Jätevesi voi muodostaa riskin juomaveden laadulle. Elokuun loppuun asti länsiuusimaalaiset sekä alueen kesämökkiläiset saivat toimittaa tietoja kaivoistaan kolmessa eri kilpailusarjassa: rengas- tai lähdekaivot, porakaivot sekä ammattilaissarja elinkeinonharjoittajien kotitalousvesille. Asiantuntijaraati kävi tarkasti läpi osallistujien tiedot ja valitsi laatukriteereiden perusteella loppukilpailuun päässeet kaivot.

LINKKI-hanke pyrkii edistämään haja-asutuksen jäteveden käsittelyä yhteistyössä kuntien kanssa. Hankkeeseen osallistuu alueen 8 kuntaa: Hanko, Inkoo, Karkkila, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio ja Vihti. Kuntien lisäksi hanketta rahoittaa Uudenmaan ELY-keskus. Hanke liittyy Länsi-Uudenmaan kuntien hajajätevesistrategiaan 2014–2021 ja ympäristöministeriön valtakunnalliseen jätevesineuvontaan. Hanketta koordinoi Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry ja lisätietoa hankkeesta löytyy verkkosivuilta osoitteesta www.hajavesi.fi.

Lisätietoa:


Lähettäjä
Hajavesi-hanke
06.10.2017
Viimeksi muokattu
13.02.2018