Etusivu

Etusivu :: Uutiset :: Mustionjoen raakkujen laitoskasvatus jatkuu vuonna 2019
24.01.2019

Mustionjoen raakkujen laitoskasvatus jatkuu vuonna 2019

Mustionjoen raakkujen laitoskasvatus jatkuu vuonna 2019

Sophie Von Julinin säätiö on myöntänyt Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:lle ja Jyväskylän yliopistolle apurahan, jonka avulla hyvin alkanut Mustionjoen raakkujen laitoskasvatus Konneveden tutkimusasemalla voi jatkua vuonna 2019.

Kuvassa Jyväskylän yliopiston tutkimusavustaja Hanna Suonio keräämässä Mustionjoen raakun toukkia syyskuussa 2018. Kuva Jouni Taskinen.

Keinokasvatus on Mustionjoen raakun ainoa ja viimeinen mahdollisuus. Ilman laitoskasvatusta Mustionjoen raakut häviäisivät varmuudella parissa kymmenessä vuodessa, sillä luonnossa ne eivät kykene enää lisääntymään, ja jäljellä olevat yksilöt ovat heikossa kunnossa ja iäkkäitä. Myös olosuhteet Mustionjoessa ovat raakuista tehtyjen havaintojen perusteella haasteelliset. Viimeisinä vuosina simpukoiden kuolleisuus on ollut luonnossa lähes 15 % vuodessa.

Mustionjoen raakkuja kerättiin syksyllä 2016 ja 110 yksilöä siirrettiin Konneveden tutkimuslaitokselle kuntoutukseen. Jo vuosi laitoshoidon jälkeen havaittiin merkkejä kunnon paranemisesta niiden alkaessa liikkua altaassa ja reagoida ärsykkeisiin. Sama kuolleisuus kuin luonnossa havaittiin laitoskasvatuksessakin ensimmäisenä vuonna, mutta toisena vuonna kuolleisuus pieneni jo alle 5 %:iin. Kahden vuoden kuntoutuksen ja pitkän odottamisen jälkeen syksyllä 2018 ensimmäiset raakut alkoivat lisääntyä tuottaen elinkykyisiä pieniä simpukantoukkia eli glokidium-toukkia.

Syksyllä syntyneet simpukkatoukat on tartutettu taimenien ja lohien poikasiin, mikä on pakollinen vaihe raakun elinkierrossa. Ne kasvavat ja kehittyvät talven yli lohikalojen kiduksilla, mistä ne ensi kesänä pudottautuvat altaan pohjalle, jolloin ne voidaan kerätä talteen jatkokasvatusta varten. Osa pikkusimpukoista lähetetään jatkokasvatukseen Norjaan Austevollin simpukkakasvatuslaitokseen ja osa jää Konneveden tutkimusasemalle. Von Julinin säätiön avustus kohdistuu erityisesti Mustionjoen raakun poikasten kasvattamiseen Konneveden tutkimusasemalla. Lisäksi perinnöllisen monimuotoisuuden lisäämiseksi syksyllä 2019 on tarkoitus täydentää tutkimusasemalla oleva emoraakkukantaa keräämällä siihen edustajia kaikista Mustionjoen osapopulaatioista. Tavoitteena on, että kaikki Mustionjoen nykyesiintymisalueet olisivat edustettuina laitoskannassa.

 

Lisätietoja:

Juha-Pekka Vähä
hankepäällikkö
Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry
puh 045 77507727
s-posti juha-pekka.vaha@luvy.fi

Jouni Taskinen
professori
Jyväskylän yliopisto
puh 040 3558094
s-posti jouni.k.taskinen@jyu.fi


Lähettäjä
LUVY
24.01.2019