levä

Sinilevä

Sinilevät eli syanobakteerit ovat maapallon vanhimpia eliöitä ja normaali osa vesiluontoa. Ne muistuttavat rakenteeltaan bakteereita ja toiminnallisesti muita planktonleviä. Sinilevät ovat usein väriltään sinivihreitä. Ne saavat kasvuunsa tarvitsemat ravinteet vedestä ja ilmasta, ja energiansa yhteyttämällä suoraan auringonvalosta. Valoa riittää etenkin veden pintaosissa. Sinilevien kasvua säätelevätkin ravinteet ja lämpö. Kun vedessä on paljon sinilevien tarvitsemaa fosforia ja sopivasti kesän lämpöä, ne runsastuvat nopeasti. Levien kasvu saa veden näyttämään leväpuurolta ja levälauttoja esiintyy – sinilevä kukkii.

Osa sinilevistä tuottaa ihmiselle ja muille eliöille haitallisia tai myrkyllisiä yhdisteitä. Siksi on tärkeää muistaa, että runsaat sinileväkukinnat tuovat rajoituksia veden käytölle.

Jos epäilet sinilevää – tee testi

  • Juomalasitestissä otetaan leväpitoista vettä lasiin ja annetaan sen seistä tunnin verran. Jos pinnalle nousee vihreitä hiukkasia, on kyseessä sinilevä.
  • Keppitestin teet koettamalla, voiko levää nostaa kepillä. Sinilevää et saa nostetuksi kepillä vedestä, vaan levämassa hajoaa kepillä kosketettaessa kokkareiksi ja hiukkasiksi veteen. Jos saat levän nostetuksi kepinnokkaan, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä.

Jos haluat varmistua siitä, että kysymyksessä on sinilevä, tuo vesinäyte LUVY:n laboratorioon testattavaksi

Ota leväistä vettä puhtaaseen purkkiin ja tuo näyte laboratorioon mikroskopoitavaksi. Jos säilytät näytettä kotonasi esim. yön yli, pidä se jääkaapissa. LUVY:n tutkija määrittää näytteen valtalajit (myrkyllisyystestejä ei toistaiseksi tehdä) ja soittaa / lähettää vastauksen sähköpostiisi. Kysy tutkimuksen hinta asiantuntijoiltamme.

Lisätietoa:

Suomen ympäristökeskuksen leväinfopaketti (päiväys 10.4.2017).

Järvi&MeriWiki-palvelusta löydät lisätietoja sinilevistä, niiden esiintymisestä Suomessa ja saat ohjeet sinilevähavaintojen tekemiseen ja ilmoittamiseen.

Jos epäilet sinilevämyrkytystä, ota yhteys Myrkytystietokeskukseen puh. 09471977 (suora) tai 094711 (vaihde).