Etusivu

Etusivu :: Uutiset :: Hiidenveden sulkasääskikanta on edelleen runsas
22.04.2014

Hiidenveden sulkasääskikanta on edelleen runsas

Sulkasääsken toukat voivat voimistaa sinileväkukintoja säätelemällä leviä syövän eläinplanktonin runsautta.

Helsingin yliopisto selvitti kesäkuussa 2013 Hiidenveden kunnostus -hankkeen toimeksiannosta sulkasääsken toukkien runsautta Hiidenvedellä. Tutkimuksen mukaan toukkien tiheys oli lähes kolminkertainen vuoteen 2009 verrattuna, mutta hiukan pienempi kuin vuonna 2012. Sulkasääsken toukkien runsautta tutkittiin Hiidenvedellä nyt kuudetta kertaa. Sulkasääski on selkärangaton peto, joka saalistaa eläinplanktonia. Eläinplankton on oleellinen Hiidenveden tilan kannalta, sillä se säätelee levien runsautta. Tutkimuksen mukaan sulkasääsken toukkien määrää voidaan pyrkiä vähentämään Hiidenvedellä ylläpitämällä kuorekantaa ja vähentämällä järviveden sameutta.

Tutkimuksessa havaittiin myös muutoksia Hiidenveden ravintoverkossa. Jäännemassiaisten määrä oli kaksinkertaistunut, mutta valkokatkojen kanta oli puolestaan romahtanut. Molemmat lajit ovat tärkeää ravintoa Hiidenveden kaloille.

Tutkimuksia sulkasääsken toukkien vaikutuksesta leväkukintojen määrään jatketaan, jotta voidaan selvittää lajin todellinen vaikutus Hiidenveden tilaan. Seuraavan kerran sulkasääsken runsautta arvioidaan jo tulevan kesän alussa.

Lue tiedote tästä. (pdf)

Lue raportti tästä. (pdf)


Lähettäjä
LUVY
22.04.2014
Teemat: hiidenvesi, luvy