Etusivu

Etusivu :: Uutiset :: Uudet maastokyltit esittelevät Hiidenveden ympäristöön rakennettuja kosteikkoja
20.10.2016

Uudet maastokyltit esittelevät Hiidenveden ympäristöön rakennettuja kosteikkoja

Uudet maastokyltit esittelevät Hiidenveden ympäristöön rakennettuja kosteikkoja

Viiden Hiidenveden kunnostus -hankkeessa rakennetun kosteikon yhteyteen on pystytetty opastekyltit, joiden avulla ulkoilijat pääsevät tutustumaan kosteikon toimintaan. Kosteikot odottavat vieraita, tervetuloa!

Lohjalle ja Vihtiin pystytetyt maastokyltit esittelevät kosteikkojen toimintaa yleisesti sekä kertovat kunkin kosteikon tarinan lähtötilanteesta kaivutöihin ja valmistumiseen. ”Toivomme kosteikoille paljon kävijöitä: lenkkeilijöitä, ulkoilijoita, koulu- ja tarharyhmiä sekä luontoharrastajia!”, kertoo Hiidenveden kunnostus -hankkeen koordinaattori Ekaterina Ikonen Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:stä. ”Löytyisiköhän kosteikkojen läheisyydestä myös Pokemoneja? Tästä toivomme tietoja pelaajilta!”, Ikonen innostuu pyytäen yleisöltä lisätietoja.
                                                                                                                                Vasarlan kosteikko

 Kosteikkojen neljä vuodenaikaa: siipien suhinaa ja kurnutusta

Kosteikot näyttävät hyvin erilaisilta eri vuodenaikoina. Syyssateilla altaat keräävät isoja määriä sameita tulvavesiä, joiden virtaus hidastuu ja vesi kirkastuu. Talvella ne sulautuvat maisemaan jääpeitteisinä lampina, joiden ympäristössä voi bongata hangilla liikkuvien eläinten jalanjälkiä. Keväisin kosteikoilla alkaa iloinen kuhina, kun muuttolinnut saapuvat, korennot kuoriutuvat ja sammakot kurnuttavat. Kesällä kosteikot täyttyvät kasvillisuudesta reheviksi, ja tarjoavat suojapaikkoja sorsalinnuille poikueineen.

Kosteikot ja laskeutusaltaat ovat ikään kuin luonnon omia vedenpuhdistamoita, jotka suodattavat virtaavasta vedestä ravinteita, maa-ainesta ja haitta-aineita. Kosteikot ovat myös hyvin monimuotoisia luonnonympäristöjä, jotka tarjoavat suotuisia elinpaikkoja lukuisille lajeille linnuista ja kaloista hyönteisiin. Kosteikkojen merkitys tulvien tasaamisessa on merkittävä. Maatilojen läheisyydessä kosteikot voivat toimia myös kastelualtaina.

Kosteikkoretkelle!

Hiidenveden kunnostus -hankkeessa on perustettu jo yli 100 kosteikkoa, mutta monet niistä sijaitsevat joko hyvin vaikeakulkuisessa maastossa tai lähellä pihapiirejä niin, että vierailut niissä eivät ole mahdollisia. ”Nämä viisi kosteikkoa ovat helposti saavutettavissa. Kannustan kuitenkin varovaisuuteen ja maalaisjärkeen kosteikkojen reunoilla ja epätasaisessa maastossa liikkuessa,” Ikonen muistuttaa eli liikkuminen tapahtuu omalla vastuulla.

Kyltit on asennettu viidelle hyvin erilaiselle kohteelle. Oinasjoen kosteikko on perustettu maatalousympäristöön noin kilometrin pituiselle alueelle jokivarteen ja se näkyy hienosti Veikkolantien ylittävältä sillalta. Vanjärven opastekyltti on kiinnitetty suuren kunnostetun kosteikon laavulle, jonka viereisestä lintutornista kosteikkoa pääsee ihailemaan lintuperspektiivistä. Molemmat kohteet sopivat hyvin myös liikuntarajoitteisille. Pieni Kuivalahden kosteikkoallas sijaitsee Vihdin Vähäkylässä kauniin kukkaniityn ja palstaviljelyalueen takana, aivan Hiidenveden rannassa. Männikön laskeutusaltaat sijaitsevat Vihdin Kirkonkylän tuntumassa tien vieressä. Vastikään valmistunut Vasarlan kosteikko sijaitsee peltoalueen ja laitumien keskellä. Kaikkien kosteikkokohteiden sijaintitiedot on linkitetty Hiidenveden kunnostus -hankkeen etusivulle: www.hiidenvesi.fi.

 

Lisätietoja / tilläggsuppgifter:

Ekaterina Ikonen
hankekoordinaattori
puh 044 528 5026
etunimi.sukunimi@vesiensuojelu.fi


Lähettäjä
LUVY
20.10.2016
Viimeksi muokattu
20.10.2016
Teemat: hiidenvesi, luvy, porla