Etusivu

Etusivu :: Uutiset :: Mustionjoen Åminneforsin voimalaitospadon kalatielle vesilupa
23.02.2017

Mustionjoen Åminneforsin voimalaitospadon kalatielle vesilupa

Mustionjoen Åminneforsin voimalaitospadon kalatielle vesilupa

Aluehallintovirasto on 23.2.2017 myöntänyt vesiluvan Åminneforsin tekniselle voimalaitoskalatielle. Luvan hakijana on Raaseporin kaupunki.

Kuva: Åminneforsin voimalaitospato sai vesiluvan.
Kuva: LUVY.

Kalateiden rakentamisen rahoitus varmistui jo syksyllä 2016 valtion tullessa rahoitukseen mukaan 800 000 eurolla. Alueen kunnat ja voimalaitosyhtiö Koskienergia ovat sitoutuneet alueen omarahoitukseen jo aiemmin osana ” Lohikalat Karjaanjokeen 2021” -vesistövisiota ja rakentaminen saa myös EU-rahoitusta Freshabit-hankkeessa.

Lupakäsittely kesti yli vuoden. Kalateiden rakennustyöt käynnistyvät rakennussuunnittelun valmistuttua. Seuraavat vaiheet hankkeessa ovat rakennusluvan jättäminen ja rakentamisen valmistelu kohti urakkahankintaa, johon päästään näillä näkymin kesällä.

Rakennustyöt tullaan toteuttamaan siten, että vesiluonnolle, vesialueelle ja sen käytölle aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa ja häiriötä. Rakennussuunnittelussa kiinnitetään vielä erityistä huomiota kalanpoikasten alaslaskeutumiseen takaisin kohti merta sekä erilaisiin yksityiskohtiin, joilla eri kalalajien vaellusta voidaan helpottaa, toteaa vastaava katupäällikkö Piia Nordström Raaseporin kaupungilta.

Lupaehtojen mukaisesti rakentamisen vaikutuksia tullaan seuraamaan voimalaitospadon ylä- ja alapuolelle sijoitettavilla jatkuvatoimisilla sameusmittareilla. Rakentamisen jälkeen käynnistyy kalateiden toiminnan testaus.

Kalateiden rakentamisen käynnistyminen on ensimmäinen merkittävä virstanpylväs vaelluskalojen palauttamiseksi Karjaanjokeen ja mahtava näyttö alueellisen yhteistyön voimasta, toteaa toiminnanjohtaja Jaana Pönni Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:stä.

Kalatien hyödyt jokihelmisimpukalle ovat merkittäviä, sillä lohikalat toimivat jokihelmisimpukan väli-isäntinä.

Mikäli vaeltava lohikalakanta ja taimenen ja lohen luontainen elinkierto onnistutaan palauttamaan Mustionjokeen, on myös jokihelmisimpukan lisääntyminen joessa jälleen mahdollista, Pönni lisää.

Luontoarvojen lisäksi kalateiden toteuttamisella on lupaperusteiden mukaan myös huomattava sosiaalinen vaikutus, ja se luo merkittävän edun matkailun ja yritystoiminnan kehittämiselle Mustionjoen ja Karjaanjoen vesistöalueella. Hanke parantaa myös alueen ympäristön arvoa lisäten asumisviihtyvyyttä ja joen virkistyskäyttöä.

Lisätietoa Lohikalojen palauttamisesta nettisivulta: www.luvy.fi/fi/hankkeet/lohikalat_karjaanjokeen.

 

Lisätietoa antavat:

Vastaava katupäällikkö Piia Nordström, Raaseporin kaupunki, puh. 019 289 3852

Toiminnanjohtaja Jaana Pönni, Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry, puh. 019 323 865

Tekninen johtaja Jan Gröndahl, Raaseporin kaupunki, puh. 019 289 2550


Lähettäjä
LUVY
23.02.2017
Viimeksi muokattu
08.03.2017
Teemat: luvy, vesientila