Etusivu

Etusivu :: Uutiset :: Äänestä Pitkäniitun kosteikon kasvitustempaus vuoden vesistöteoksi!
07.09.2017

Äänestä Pitkäniitun kosteikon kasvitustempaus vuoden vesistöteoksi!

Äänestä Pitkäniitun kosteikon kasvitustempaus vuoden vesistöteoksi!

Pitkäniitun kosteikolle Vihdissä istutettiin yli 200 kasvia yhdessä Ojakkalan koulun viidesluokkalaisten kanssa. Kasvit tehostavat kosteikon vesiensuojelua pidättämällä maa-ainesta ja ravinteita.

 

 

 

Kasvitustempaus on valittu Vesistökunnostusverkoston 100 suomalaista vesistötekoa – kampanjassa 10 finalistin joukkoon yleisöäänestykseen.

 

Äänestä Pitkäniitun kosteikko Vuoden vesistöteoksi Vesistökunnostusverkon sivuilla (http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Vesistokunnostusverkosto/100_suomalaista_vesistotekoa/Aanestys) ennen 18.9. Eniten ääniä saaneet kolme tekoa palkitaan Helsingissä 1.10.2017 järjestettävän Silakkasoutu-tapahtuman yhteydessä.

Keväällä 2017 Pitkäniitun vesiensuojelukosteikon rannoilla kävi hulina. Ojakkalan koulun viidesluokkalaiset saapuivat lähikoululta polkupyörillä istuttamaan kasveja Pitkäniitun vesiensuojelukosteikolle. Edellisellä viikolla Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n hankekoordinaattori Ekaterina Ikonen oli vieraillut luokissa kertomassa vesien tilasta, vesiensuojelusta ja kosteikoista. Nyt oli aika ryhtyä sanoista tekoihin! Kosteikolle oli hankittu 200 kasvia, jotka oli tarkoitus istuttaa kosteikon ympärille: tervaleppiä, koivuja, terijoensalavaa, herukkaa, pajua, iiristä, vesisaraa, röyhyvihvilää ja monia muita. ”Uuden kosteikon rannat ovat kaivutöiden jäljiltä paljaita. Kasvit ehkäisevät juurillaan eroosiota ja veteen levitessään edistävät kosteikon puhdistusvaikutusta pidättämällä kiintoainesta ja ravinteita”, Ikonen kertoo. Myös linnut ja hyönteiset hyötyvät, kun alueelle saadaan monipuolinen kasvilajisto.

Yhteistyöllä isot urakat toteen

Istutustyö tarjosi todellista vaihtelua koulupäivään. Kasvien kuljettaminen istutuspaikoille savisessa maassa, istutuskuopan kaivaminen ja peittäminen saivat ahkerien vesiensuojelijoiden posket punertamaan ja saappaat kuraisiksi. Talkoisiin saatiin vahvistusta Ojakkalan metsästysseuran väestä, ja lopulta kaikki kasvit olivat tukevasti maassa. Istutuspäivän lopuksi paistettiin eväitä nuotiolla tyytyväisin mielin.

Poikkipuoliaisen, Tervalammen ja Huhmarjärven suojeluyhdistys ry:n (Potehu) rakennuttama Pitkäniitun kosteikko valmistui syksyllä 2016. Kosteikon tavoitteena on suodattaa maatalousvaltaiselta alueelta saapuvaa vesistökuormitusta ja edistää hyvää veden tilaa Poikkipuoliaisessa. ”Kosteikon perustaminen on suuri ponnistus pienelle vesiensuojeluyhdistykselle. Kasvitustalkoilla saimme yhteistyöllä ison urakan tehtyä puolessa päivässä. Käteen jäi konkreettista oppia, uusia kontakteja ja vihreämpi kosteikkomaisema”, toteaa Potehun puheenjohtaja Pete Pihko.

Kasvitustempaus toteutettiin Luvyn koordinoimassa Länsi-Uudenmaan vesistökunnostusverkosto -hankkeessa, jossa tehdään useita vesistökunnostuspilotteja Länsi-Uudellamaalla toimivien vesiensuojeluyhdistysten kanssa yhteistyössä. Hankkeen tavoitteena on koota alueelliset vesistötoimijat yhteen ja ylläpitää tehokasta tiedon ja osaamisen vaihtoa tahojen välillä vesistökunnostustoimenpiteiden toteuttamiseksi. Hanke saa osarahoituksen Maaseudun kehittämisrahastosta sekä Ykkösakseli- ja Pomoväst -Leader-toimintaryhmiltä. Kasvien ostosta ja muista käytännön kuluista vastasi Potehu.

Lisätietoja / tilläggsuppgifter:
Ekaterina Ikonen
hankekoordinaattori
Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry
puh (gsm) 044 528 5026
ekaterina.ikonen(a)vesiensuojelu.fi

Pete Pihko
puheenjohtaja
Poikkipuoliaisen, Tervalammen ja Huhmarjärven suojeluyhdistys ry (Potehu)
puh (gsm) 050 5571157
petepihko(a)hotmail.com

 


Lähettäjä
LUVY
07.09.2017
Viimeksi muokattu
08.09.2017
Teemat: hiidenvesi, luvy, porla