Etusivu

Etusivu :: Uutiset :: Katiskatalkoissa sinkilät lensivät
12.04.2019

Katiskatalkoissa sinkilät lensivät

Katiskatalkoissa sinkilät lensivät

Hola Lake -hanke järjesti la 6.4. katiskatalkoot Kuoppanummen koululla Vihdin Nummelassa. Talkoisiin kokoontuneiden kotitarvekalastajien tavoitteena oli yhteisponnistuksella koota erimuotoisista rautalankaverkoista ja metalliosasista katiskoita. Osallistujia oli kaiken kaikkiaan kymmenkunta.

Kuva: Maxim Masolov näyttää talkoolaisille, kuinka katiskan kokoaminen aloitetaan asettamalla ensin kehikkoverkko ”tikapuille”. Sinkilät ja katiskan tukirakenteet laitetaan merkkien mukaan oikeille paikoilleen ennen kuin katiskaa lähdetään taivuttamaan lopulliseen, pyöreään muotoonsa.

Maxim Masolov, Weke-Katiskat Oy:n toimitusjohtaja, näytti ensin kuinka ammattilaiselta käy katiskan kokoaminen. Samalla Maxim kertoi millainen on hyvä katiska ja mihin katiskan kokoamisessa tulee kiinnittää huomiota. Vinkkejä saatiin myös katiskalla kalastamisesta. Sitten päästiin itse hommiin ja tarkentavia kysymyksiä syntyi runsaasti käytännön kokoamistyössä. Vaikka lopputuloksen hahmottaminen oli aluksi hieman hankalaa, alkoi työ sujumaan jo muutaman katiskan jälkeen ja tahti parani mukavasti. Ja kuten talkoisiin kuuluu, välissä juotiin kahvit ja syötiin lohisoppaa. Päivän päätteeksi 9 valmista katiskaa lunastettiin uusille omistajilleen ja muutama lähti vielä osinakin tee-se-itse kalastajien kotiverstaille. Viimeistään kesällä nämä itse käsin kootut katiskat pääsevät tosikäyttöön Uudenmaan vesiin.

Tilaisuuden järjesti Hola Lake Länsi-Uusimaa -hanke yhteistyössä Hiidenveden kunnostushankkeen kanssa. Hola Lake -hanke saa osarahoituksen Maaseudun kehittämisrahastosta Leader-toimintaryhmältä Ykkösakseli ry. Tilaisuuden innoittajana ovat toimineet Lahdessa jo perinteisesti vuosikymmeniä järjestetyt pyydystalkoot, joissa paitsi kootaan katiskoita, myös korjataan ja valmistetaan muita kalastusvälineitä. Mikäli pyydystalkootapahtuma Länsi-Uusimaalla kiinnostaa lukijoita myös ensi vuodeksi, kannattaa siitä vihjaista LUVYn hankeporukkaa, joka voi viedä viestiä eteenpäin.

Hola Lake Länsi-Uusimaa -hankkeessa toteutetaan Hiidenvedellä kesällä 2019 koekalastus katiskoilla samaan aikaan LUKEn verkkokoekalastuksen kanssa. Tavoitteena on päästä vertailemaan katiskan pyytävyyttä suhteessa verkkoihin. Maxim vakuutti kyllä kuulijansa, että katiska on hyvin kilpailukykyinen pyydys ja oli innoissaan ajatuksesta, että pyytävyyttä aiotaan tänä kesänä vertailla. Saimaalla verkkoja on vaihdettu kasvavassa määrin katiskoihin, sillä ne eivät ole samanlainen uhka saimaannorpalle. Kuitenkin myös muissa vesistöissä katiskan käyttöä voisi helposti lisätä. Kotitarvekalastajalle se on helposti käsiteltävä pyydys ja soveltuu hyvin myös hoitokalastukseen. Esimerkiksi Lohjan kaupungin verkkosivuilla luvista sanotaan seuraavaa: ”Kaupunkilaiset eivät tarvitse erillistä lupaa tuulastukseen, kalastukseen harppuunalla tai katiskalla kaupungin omistamilla vesialueilla.” Tarkista oman kotijärvesi lupaehdot ja ryhdy katiskakalastajaksi!

 

Lisätietoja:

Jorma Valjus
Vesistöasiantuntija
Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry
0445285004
jorma.valjus@luvy.fi


Lähettäjä
LUVY
12.04.2019
Viimeksi muokattu
12.04.2019