Etusivu

Etusivu :: Uutiset :: Hiidenveden kalastorakenteen tila vuonna 2013
29.01.2014

Hiidenveden kalastorakenteen tila vuonna 2013

Kalaston perusteella arvioitu ekologinen tila näyttää hieman parantuneen Kiihkelyksenselällä ja Mustionselällä. Kuha on runsastunut ja särkikalojen biomassaosuus on vähentynyt molemmilla alueilla. Kiihkelyksenselän ulappa-alueen selvä valtalaji on edelleen kuore. Hiidenveden ekologinen tila on tyydyttävä.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) koekalasti Hiidenveden Mustionselällä ja Kiihkelyksenselällä kesällä 2013. Verkkokoekalastusten tarkoituksena oli selvittää järven kalayhteisön rakenne sekä kalalajien väliset runsaussuhteet. Tutkimus liittyy EU:n vesipolitiikan puitedirektiiviin (VPD), jonka mukaan järvien ekologista tilaa arvioidaan veden laadun lisäksi myös biologisten tekijöiden (kasviplankton, vesikasvit, pohjaeläimet ja kalat) perusteella. Verkkokoekalastusten lisäksi Hiidenveden Kiihkelyksenselän ja Retlahden ulappa-alueen kalastoa tutkittiin kesällä 2013 koetroolauksin ja kaikuluotauksin Helsingin yliopiston toimesta. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää ulappa-alueiden kalatiheys, -biomassa ja lajijakauma sekä tutkia kalayhteisössä tapahtuneita muutoksia viimeisen kuuden vuoden ajalta.

Lue tiedote tästä. (pdf)

Raportit:

Malinen, T., Vinni, M. 2013. Hiidenveden ulappa-alueen kalatiheys, -biomassa ja lajijakauma elokuussa 2013 kaikuluotauksen ja koetroolauksen perusteella arvioituna.Helsingin yliopisto.

Sairanen, S. 2013. Hiidenveden verkkokoekalastukset vuonna 2013. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.


Lähettäjä
Hiidenvesi-hanke
29.01.2014
Viimeksi muokattu
29.01.2014
Teemat: hiidenvesi, luvy, porla