Huvudsida

Huvudsida :: Nyheter :: Vid katstalkot flög märlorna
12.04.2019

Vid katstalkot flög märlorna

Vid katstalkot flög märlorna

Hola Lake projektet arrangerade lördagen den 6.4 ett katstalko i Kuoppanummen koulu i Vichtis Nummela. Målet för de närvarande husbehovsfiskarna var, att tillsammans av metallnät i olika former och olika metalldelar, plocka ihop katsor. Totalt deltog ett tiotal.

Bild: Maxim Masolov visar för talkogänget, hur man inleder monteringen av en katsa genom att först sätta ramnätet på ”stegen”. Märlorna och stödkonstruktionerna lägger man med hjälp av märkningen på rätt plats innan man börjar böja katsan till sin slutliga rundade form.

Maxim Masolov, Weke-Katiskat Oy:s verkställande direktör, visade först hur det går till när ett proffs monterar en katsa. Samtidigt berättade Maxim om hur en bra katsa ser ut och vad man bör fästa vikt vid då man monterar en katsa. Man fick också tips om, hur man fiskar med katsa. Efter det kom man i gång med arbetet och preciserande frågor duggade tätt vid det praktiska monteringsarbetet. Trots, att det i början verkade lite svårt att framför sig se, hur den färdiga katsan ser ut, började jobbet löpa efter att ett par katsor blivit färdiga och takten tilltog. Och som brukligt är på ett talko, drack man kaffe allt emellanåt samt åt fisksoppa. Vid dagens slut hittade 9 färdiga katsor sina nya ägare och några for iväg, som delar till gör-det själv fiskarens hemmaverkstad. Senast på sommaren kommer dessa handgjorda katsor i användning i de Nyländska vattnen.

Tillfället arrangerades av Hola Lake Länsi-Uusimaa -hanke i samarbete med Hiidenvesi restaureringsprojekt. Hola Lake -projektet erhåller delfinansiering från landsbygdens utvecklingsfonds Leader-verksamhetsgrupp Ykkösakseli ry. Som inspiratör för evenemanget fungerade de redan i årtionden arrangerade bragdtalkona i Lahtis, där man förutom plockar ihop katsor även reparerar och tillverkar andra fiskbragder. Ifall ett bragdtalko i västra Nyland intresserar läsarna även nästa år, lönar det sig att ge en vink till projektgänget i LUVY, som kan föra informationen vidare.

I Hola Lake Länsi-Uusimaa -projektet förverkligar man i Hiidenvesi sjö, under sommaren 2019, provfiske med katsor samtidigt med Naturbruksinstitutets (LUKE) provfiske med nät. Målsättningen är, att kunna jämföra katsornas effektivitet med nätens. Maxim övertygade nog sina åhörare med, att katsan är en mycket konkurrenskraftig bragd och var ivrig vid tanken, att man tänker jämför fångsteffektiviteten inkommande sommar. I Saimen har man i tilltagande takt börjat byta ut näten mot katsor, eftersom de inte utgör samma hot mot saimenvikaren. Även i andra vattendrag kunde man enkelt öka användningen av katsor. För husbehovsfiskaren är den ett lätthanterligt fiskeredskap och den lämpar sig också väl för vårdfiske. T.ex. på Lojo stads hemsidor, säger man följande om loven: ”Stadens innevånare behöver inget separat lov för fiske med hjälp av ljuster, harpun eller katsa på de vattenområden som ägs av staden”. Kolla hur tillståndsvillkoren ser ut i din hemsjö och bli katsfiskare!

 

Tilläggsuppgifter:
Jorma Valjus
Vattendragssakkunnig
Västra Nylands vatten och miljö ry
044 528 5004
jorma.valjus@luvy.fi


Avsändare
LUVY
12.04.2019
Senast ändrat
12.04.2019