Ranta-asukkaan järvensuojelupaletti
Ranta-asukkaan järvensuojelupaletti
Vesikasvit kiinnostavat minua
Yleisimmät vesikasvit ja niiden poisto. Tähän esitykseen on koottu tietoa yleisimmistä vesikasveista ja niiden niittoon sekä poistoon soveltuvista menetelmistä ja toimintavoista.
Vesikasvikurssi vesikasvien omatoimiseen opiskeluun
Hämjoen järvillä tehtyjä vesikasvikartoituksia
- Haarjäven, Iso Ruokjärven ja Valkjärven vesikasvillisuuskartoitus, Eeva Ranta, 2000
- Iso Ruokjärvi, vesikasvikartoitus 2019
- Iso Ruokjärvi vesikasvikartoituskalvot 2019
- Kaitajärven vesikasvien havainnointi 2017
- Laihajärvellä 2017 tehdyt havainnot
- Vähä-Ruokjärvi, vesikasvikartoitus 2018
- Vähä-Ruokjärven vesikasvikartoituskalvot 2018
Voit myös tehdä itse vesikasvien kartoitusta tai täydentää jo tehtyjä havaintoja järveltäsi tai lammeltasi esimerkiksi alla olevien ohjeiden mukaisesti:
- Hämjoen pilotin järvien oma ohje ja lomake vesikasvien havainnointiin
- Hämjoen järvien vesikasvien havaintokartat
Vieraslajit huolestuttavat minua
Sisävesien vieraslajit. Vieraslajeista löydät parahaiten tietoa linkin kautta löytyvän vieraslajiportaalin kautta. Siellä voit myös ilmoittaa omat havaintosi. Vuonna 2018 kerätään havaintotietoja erityisesti jättipalsamista. Ohessa myös Sisävesien vieraslajit -raportti vuodelta 2014.
Epäilen levää järvessäni
Levävahti auttaa tunnistamaan sinilevän
Ilmoita havaintosi havaintolähetillä. Havaintolähetti on älypuhelimille suunniteltu verkkosivu, jolla voi tallentaa havaintoja Järvi-meriwikiin. Havaintolähetissä havainnot voi liittää Järvi-meriwikissä valmiina olevaan havaintopaikkaan tai uuteen havaintopaikkaan
100 kysymystä levistä -opas vastaa yleisimpiin kysymyksiin levistä ja levähaitoista
Hämjoen pilotin järvien levähavaintoja voit ilmoittaa järvesi edustajalle perustettavaksi ehdotetun pilotin alueen seurantaryhmässä.
Järvikohtaisesti löydät lisättietoa valitsemalla tämän sivun sinisestä yläpalkista ”järvet” ja etenemällä järven nimen mukaan.
Hämjoen pilotin järvien veden laatu 2017 -raportti
Vesien ekologista tilaa Suomessa sekä muita vesienhoitoon liittyviä aineistoja voi tarkastella sovelluksessa nimeltä Vesikartta.
Suomen luonnonsuojeluliiton julkaisema Vesistöopas tutustuttaa veden kiertoon luonnossa, vedenalaisiin eliöyhteisöihin ja siihen, kuinka ihmisen toiminta vaikuttaa järviin ja jokiin. Kirja opastaa myös lähivesistöjen tarkkailuun ja vaalimiseen.
Oman lähivesistön tilaa voi helposti seurata näkösyvyysmittausten avulla. Ilmoita havaintosi ja kartutat järvien nykytilan tunnettuutta että helpottaa valtakunnallisia seurantoja.
Ohje näkösyvyyslevyn valmistukseen, mittaukseen ja mittaustulosten ilmoittamiseen levävahdissa. Ohje on tehty Itämerelle, mutta toimii myös sisävesillä.
Haluan hoitaa rantatonttiani järviystävällisesti
Länsi-Uudenmaan hajajätevesihankkeen käyttämä neuvontamateriaali. Linkin takaa löytyvä materiaalipaketti kokoaa hajaalueen jätevesiin liittyvän lainsäädännön sekä ohje- ja esitemateriaalin. Sieltä löydät tietoa jätevesijärjestelmistä ja kuntakohtaisen ohjeistuksen järjestelmän suunnitteluun Länsi-Uudellamaalla tai vaikkapa ulkohuussin kunnostusohjeen.
Rytinää ruovikoihin – välkettä vesiin. Ohjeita ranta-alueiden hoitoon.
Lomalla luonnon keskellä – opas ekologiseen mökkeilyyn
Suomen luonnonsuojeluliiton ”Maanomistajan vesiensuojeluvinkit”

Horsbäckin uusi hulevesiratkaisu Raaseporissa sai 45 000 euron rahoituksen Uudenmaan ELY-keskukselta – vähentää merenlahteen tulevaa kuormitusta
Raaseporissa sijaitsevalle Horsbäckin pienteollisuusalueelle rakennetaan hulevesien viivytys- ja käsittelyratkaisuja. Samalla vähennetään Dragsviksfjärdeniin kohdistuvaa hulevesien vesistökuormitusta. Hanke sai Uudenmaan ELY-keskukselta 45 000 euron rahoituksen, ja sitä koordinoi Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY). Hankkeen kokonaisrahoitus on 90 000 euroa ja omarahoitus tulee Raaseporin kaupungilta.