Valitse sivu

Kuva: Lohjanjärven kalapäivässä pidettiin myös pienimuotoinen savustusnäytös.

Syksyinen lauantaipäivä keräsi Lohjanjärven rantaan viime lauantaina noin 50 lähikalasta kiinnostunutta – aamupäivän lyhyestä kaatosateesta huolimatta. Lohjanjärven kalapäivän ohjelmassa oli tänä vuonna paitsi Pekka Ilmarisen erinomaisia lähikalaherkkuja, myös joukko mielenkiintoisia ja innostavia puheenvuoroja teeman ympäriltä.

Puheenvuoron pitivät muun muassa Karjaanjoen kalatalousalueen Kari Kenttinen, K-kauppa Lempolan Timo Järvi, Lohjan ruokapalveluiden Jere Jantunen, Maa- ja kotitalousnaisten Suvi Malin, Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n Sini Pöytäniemi, sekä kalastaja Pekka Ilmarinen. Esille nostettiin muun muassa tarve uudelle paikalliselle yritystoiminnalle, ja erityisesti yrittäjien yhteistoiminnalle, sekä lähikalan tuotteistaminen. Jere Jantunen ehdotti muun muassa brändättäväksi Lohjan Lahna -nimistä tuotetta.Erityisesti suurkeittiön näkökulmasta tulisi tuotteiden myynnin edistämisessä huomioida paitsi terveyslainsäädännön vaatimukset, myös tarpeeksi suuri saatavuus, joka voidaan taata yrittäjien tekemällä yhteistyöllä.

Suomalainen syö vuodessa kalaa vain murto-osan siitä, mitä lihaa. Syödystä kalasta suurin osa on tuontikalaa ja kotimaisestakin kalasta merkittävä osa kasvatettua. Kala on terveellistä ja ekologista ruokaa oikein laitettuna ja pyydettynä, sekä erinomainen lähiruokatuote. Kuten Suvi Malin sanoi, suomalainen on myös jo vieraantunut tuoreen kokonaisen kalan käsittelystä, ja siksikin lähikalan käyttöä edistäviä hankkeita tarvitaan jatkossakin.

Tapahtuman järjesti Hola Lake Länsi-Uusimaa -hanke ja Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry. Hanketta rahoittaa Ykkösakseli ja hanke päättyy vuoden lopussa. Hankkeessa on edistetty lähikalan käyttöä muun muassa ruokakurssein ja -tapahtumin, katiskatalkoissa, sekä käynnistämällä osallistavia menetelmiä kalastotiedon keruuta varten erityisesti Hiidenvedellä. Lisäksi hankkeessa on edistetty petokalakantojen tilaa Vihdin Enäjärvellä ja tehty selvitys ankeriaista Lohjanjärvellä ja Hiidensalmessa. Tuloksista raportoidaan vuoden lopussa.

Lisätietoja:

Sini Pöytäniemi
Projektipäällikkö
LUVY
sini.poytaniemi(at)luvy.fi
04577500106