Pohjavesinäytteenotto – tarkkailutoimeksiannon tärkeä vaihe
Tiedätkö, miten maanpinnan alapuolelle varastoituneesta pohjavedestä saadaan otettua edustavat näytteet? Me tiedämme! Näytteenottoprosessi on tarkkailutoimeksiannossa erittäin tärkeä vaihe, sillä vain oikein otetuista vesinäytteistä saadaan luotettava tieto veden laadusta.
Pohjavesinäytteenotto
Pohjavesinäytteet otetaan useimmiten tarkoitusta varten asennetuista havaintoputkista. Näytteenottoon soveltuva pohjavesiputki on muovinen, noin 50 mm halkaisijaltaan oleva muoviputki, joka on asennettu maahan. Havaintoputkessa on vettä hyvin johtavalla osuudella rei’itetty siiviläosuus, jonka kautta pohjavesi pääsee havaintoputkeen. Havaintoputkien syvyys vaihtelee suuresti, muutamasta metristä muutamaan kymmeneen metriin. Pohjavesi on Suomessa tyypillisesti 2—4 metrin syvyydellä mutta isoissa hiekkamuodostumissa, kuten Lohjanharjun laella, se voi olla hyvinkin syvällä.
Pohjavesinäytteet otetaan joko pumppaamalla tai muovisella noutimella. Useimmiten näytteet otetaan pumpun avulla. Pohjavesipumppu lasketaan havaintoputkeen halutulle syvyydelle. Pohjavettä pumpataan ennen näytteenottoa noin 3 kertaa putken vesitilavuuden verran, jotta näytteet saadaan pohjavesimuodostumassa olevasta pohjavedestä, ei putkessa seisovasta vedestä. Pumpattava pohjavesi poistetaan putkesta pumppuun kiinnitetyn letkun avulla hieman kauemmaksi putkesta. Kun pohjavettä on pumpattu riittävästi, täytetään näyteastiat pohjavedellä. Lopuksi näytteenottovälineistö puretaan.
Pohjavesinäytteitä voidaan ottaa myös kaivoista ja lähteistä. Tällöin pohjavettä ei pumpata ja vesinäytteet voidaan ottaa joko suoraan näyteastioihin tai erillisen noutimen (bailer) avulla.
Näytteet vettä kevyempien yhdisteiden, kuten öljyhiilivetyjen, tutkimikseksi otamme ennen putken tyhjennyspumppausta noutimella.
Erityisnäytteenotto
Joissakin kohteissa pohjavesinäytteet joudutaan turvallisuussyistä ottamaan eritysvälineistöä käyttäen. Erityisesti kaatopaikkakohteissa joudutaan sisäisten vesien näytteenotossa käyttämään yleensä erityisvarustusta myrkyllisiltä kaasuilta suojautumiseksi.
Kiinnitämme kaikessa toiminnassamme huomiota turvalliseen työskentelyyn, mutta erityisesti työturvallisuus korostuu kaatopaikkatarkkailujen sisäisten vesien näytteenotossa ja kaasunmittauksissa. Meillä on käytössämme erikoisnäytteenottoon soveltuvaa välineistöä. Sisäisten vesien näytteenotto suoritetaan käyttämällä erityistä suojavarustusta, ns. avaruuspukua, sekä kaasunaamaria ja raitisilmalaitteistoa. Kaatopaikkavesiä ei koskaan haistella niiden mahdollisen myrkyllisyyden vuoksi.


Ravinnekuidun levitys Niemenkylän kartanolla Vihdissä
Hiidenveden rannalla, Niemenkylän kartanon pellolle levitettiin kalkkistabiloitua ravinnekuitua yhteistyössä Hiidenveden kunnostus -hankkeen kanssa. Ravinnekuitu levitettiin toukokuun puolivälissä, kun maa oli sopivan kuiva. Hankkeessa on tarkoitus seurata ravinnekuidun levityksen vaikutuksia maaperään ja pellon viljavuuteen.