Valitse sivu

Mustionjoen raakun pelastamistyö jatkuu. Sophie von Julinin säätiö myönsi 10 000 € apurahan Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:lle (LUVY) Mustionjoen raakun pelastamistoimiin. Rahoitus mahdollistaa viime syksynä päättyneen FRESHABIT LIFE IP -hankkeen työn jatkamisen. Sophie von Julinin säätiön myöntämä avustus tullaan käyttämään aikuisten simpukoiden sukelluslaskentoihin sekä pikkuraakkujen jatkokasvatukseen ja seurantaan.

Mustionjoen jäljellä olevien aikuisten raakkujen määrää on seurattu muutamien vuosien välein. Tulosten perusteella raakkumäärä pienenee lähes 10 % joka vuosi. Mustionjoen raakkujen pääesiintymän alueella Åminneforsissa edellinen sukelluslinjalaskenta tehtiin vuonna 2019. Silloin aikuisia raakkuja arvioitiin olevan jäljellä enää noin 850, kun vastaava linjalaskenta vuonna 2010 tuotti Åminneforsin esiintymän raakkumääräksi noin 2 000 yksilöä.

Nopeasti hupenevien aikuisten raakkujen suvunjatkajia on kuitenkin kasvamassa. Mustionjoessa on tällä hetkellä kaksi uutta raakkuvuosiluokkaa kasvamassa – vuosina 2019 ja 2022 syntyneet pikkuraakut. Niitä pidetään toistaiseksi kasvatuslaatikoissa joen pohjassa, jotta niiden selviytymistä ja kasvua voidaan seurata. Pieni määrä poikasraakkuja on myös kasvamassa Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusasemalla.

Lue lisää raakkujen pelastamistoimista ja muista Lohikalat Karjaanjokeen -vesistövision toimenpiteistä:

Lisätietoja:

Juha-Pekka Vähä
hankepäällikkö
juha-pekka.vaha@luvy.fi
040 7750 7727

Lohikalat Karjaanjokeen -vesistövisio: Karjaanjoen vesistö valuma-alueineen on hyvässä ekologisessa tilassa, raakkujen ja lohikalojen luontainen elinkierto on turvattu ja vesistöjen virkistyskäyttömahdollisuudet ovat monipuolistuneet.

Vision sopimusrahoittajat: Raasepori, Lohja, Vihti, Karkkila, Loppi ja Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö (LUVY). 

Teemme työtä osana Länsi-Uudenmaan vesistökunnostusverkostoa!
Verkosto kokoaa yhteen alueen vesistökunnostajat ja jakaa tietoa vesien tilasta sekä siitä, miten jokainen voi itse vaikuttaa lähivesiin.