Valitse sivu

Melojia Siuntionjoella. (Heidi Holmlund)

Siuntionjoella on tehty erilaisia kunnostustoimia useiden vuosien ajan vuonna 2019 käynnistyneen Siuntionjoki 2030 -vision puitteissa. Nyt vesistöön ja sen tilan parantamiseksi tehtyihin toimiin on mahdollista tutustua uudella tavalla. Vastikään julkaistu tarinakartta esittelee Siuntionjoen valuma-alueella tähän mennessä tehtyjä kunnostustoimenpiteitä sekä niiden tuloksia. Tarinakartta on tehty osana Siuntionjoen kunnostus 2020–2022 -hanketta, jota koordinoi Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY).

Tarinakartassa esitellään myös kartoin ja kuvin vesistön latvajärvet, joiden kunnostus on tärkeää koko vesistön paremman tilan saavuttamiseksi. Sen lisäksi kerrotaan toimenpiteistä, joilla vaikutetaan esimerkiksi hajakuormitukseen ja vesistöjen sisäiseen kuormitukseen. Näitä ovat esimerkiksi kosteikot, hoitokalastus ja virtavesikunnostukset. Lisäksi esitellään, miten toimenpiteiden vaikutuksia ja vedenlaatua seurataan ja tutkitaan.

”Tarinakartta on helppo tapa tutustua hankkeeseen ja tehtyihin kunnostuksiin. Halutessaan sivulle lisättyjen linkkien avulla voi pureutua syvemmälle kuhunkin aiheeseen”, kuvailee LUVYn hankepäällikkö Anu Suonpää-Espinola.

Tutustu tarinakarttaan >>

LUVY koordinoi Elinvoimainen ja esteetön Siuntionjoki 2030 -vesistövisiota vuosina 2019–2024. Vision tavoitteena on parantaa Siuntionjoen vesistön tilaa, säilyttää luontoarvoja ja elinympäristöjä, poistaa vaellusesteitä ja edistää virkistys- ja hyötykäyttömahdollisuuksia.

Lisätietoja:

Anu Suonpää-Espinola
vesistöasiantuntija
Siuntionjoen kunnostus -hanke
anu.suonpaa-espinola@luvy.fi
050 501 823

Siuntionjoki 2030 -vesistövisiota rahoittavat vuosina 2019–2024 alueen kunnat: Vihti, Lohja, Siuntio, Inkoo ja Kirkkonummi, sekä Rosk’n Roll Oy Ab ja Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY). Ympäristöministeriö rahoittaa Siuntionjoki 2030 -vesistövisiota vuosina 2019–2022 vesiensuojelun tehostamisohjelmasta 50 % toteutuneista kustannuksista. Lisäksi visiota on rahoittanut Uudenmaan virkistysalueyhdistys UUVI vuonna 2020–2021. Siuntionjoen kunnostus 2020–2022 -hanke on osa Siuntionjoki 2030 -vesistövisiota.