Nylands vattendragsrestaureringsnätverk
Nylands vattendragsrestaureringsnätverk
Projektet Nylands restaureringsnätverk samlar på ett nytt sätt olika aktörer, som påverkar vattendragens tillstånd så, att åtgärderna för vatten- och havskyddet kan förverkligade i praktiken.
Inom projektet identifierar man de mest centrala intressenterna, då det gäller vattendragsrestaureringar och förbättrar samarbetet mellan de riksomfattande och regionala operatörerna genom olika träffar, utbyte av information och nya projekt. Dessutom stöder och befrämjar man förverkligandet av målsättningarna i vattnens- och havsvårdens åtgärdsprogram genom bl.a. kommunvisa åtgärdsprogram för vattenvården, genom, att ge experthjälp åt de lokala aktörerna samt genom att aktivt kommunicera och informera om vattnens tillstånd och olika åtgärder.
LUVY koordinerar projektet gällande den gemensamma andelen för hela Nyland. Dessutom har varje enskild lokal vattenskyddsförening egna andelar inom sina egna verksamhetsområden.
Målsättning: förbättrande av samarbetet regionalt samt i hela Nyland, befrämjande av projekthelheter, sakkunnig hjälp till de lokala föreningarna och en aktiv kommunikation
Tidtabell: 2021–2022
Finansiering: 97 000 €, Västra Nylands andel 39 450 €
Finansiär: Miljöministeriet, Nylands NTM-central
Koordinering: Västra Nylands vatten och miljö rf (LUVY)
Övriga aktörer: Nylands NTM-central, Tavastlands NTM-central, Vanda å:s och Helsingforsnejdens vattenskyddsförening rf, Kymijoen vesi ja ympäristö ry och Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å r.f.



Tjusträsk och Vikträsk behöver kraftiga vattenskyddsåtgärder inom tillrinningsområdet för att bli i bättre skick
Nya restaureringsplaner för sjöarna Tjusträsk och Vikträsk, som ligger i Sjundeå, har blivit klara. Nu har alla de sjöar i Sjundeå, som har en försämrad ekologiskt status, färdiga planer till stöd för restaureringsarbetet. Sjöarna är sinsemellan rätt likadana genomströmningssjöar dvs. Sjundeå å:s vatten stannar högst ett par veckor i sjöarna innan det fortsätter vidare mot Pickalaviken. Sjöarna samlar sitt vatten från ett verkligt stort tillrinningsområde, som sträcker sig ända från Enäjärvi sjö i Vichtis och Lojoåsen.