Undersökningar av vattenvegetation
Vattenväxterna ger information om långtidsförändringar
Vattenväxterna är bra indikatorer på långtidsförändringar i vattendragen, vilket innebär att vattenvegetationsundersökningar lämpar sig utmärkt vid långtidsundersökningar av vattendragen. Vattenväxterna återspeglar bl.a. vattendragets frodighet eller föroreningsgrad och erbjuder en livsviktig miljö även för ekosystemets övriga organismgrupper, ss. fiskar och insekter.
Vid undersökningar av vattenvegetationen bestämmer man artsammansättningen samt uppskattar rikligheten och täckningsgraden hos växterna. Vid tolkningen av resultaten använder man sig av t.ex. de enskilda arternas frodighetskrav. Vi i LUVY har utfört långtidsundersökningar av vattenvegetationen i samband med vattendragens samkontroller.
Vi gör på beställning även enskilda undersökningar av vattenvegetationen. Genom vattenvegetationsundersökningarna får man tilläggsuppgifter om förändringar i vattendragets tillstånd under en längre tid, vilket gör att vattenvegetationsundersökningar lämpar sig utmärkt även innan man börjar med vattendragsrestaureringar. Då kan man uppskatta restaureringsåtgärdernas inverkan bl.a. genom de förändringar som sker i vattenvegetationen. Vattenvegetationsundersökningarna utförs huvudsakligen sommartid i juli-augusti.


Tjusträsk och Vikträsk behöver kraftiga vattenskyddsåtgärder inom tillrinningsområdet för att bli i bättre skick
Nya restaureringsplaner för sjöarna Tjusträsk och Vikträsk, som ligger i Sjundeå, har blivit klara. Nu har alla de sjöar i Sjundeå, som har en försämrad ekologiskt status, färdiga planer till stöd för restaureringsarbetet. Sjöarna är sinsemellan rätt likadana genomströmningssjöar dvs. Sjundeå å:s vatten stannar högst ett par veckor i sjöarna innan det fortsätter vidare mot Pickalaviken. Sjöarna samlar sitt vatten från ett verkligt stort tillrinningsområde, som sträcker sig ända från Enäjärvi sjö i Vichtis och Lojoåsen.