Välj en sida

Biologiska prover

Biologiska prover

Våra provtagare tar även olika biologiska prover med årtiondens erfarenhet. Vi utför provtagningarna, som sammanhänger med undersökningarna, på ett sätt som gör att resultatens pålitlighet, korrekthet och jämförbarhet säkras. Vi tar de biologiska proverna i enlighet med myndigheternas direktiv gällande ytvattnens undersökningsmetoder.

Bottendjursproven från forsområdena i de rinnande vattendragen tas med så kallad sparkhåvsteknik. Även i sjöarnas littoral eller stenstrandszon används sparkhåvsmetoden, medan det vid provtagning från sjöarnas mjuka botten i de djupare områdena används en Ekman-provtagare.

I åarnas kiselalgsundersökningar tas proven från forsområdenas stenar, medan man i sjöarna tar proven från sjölittoralens öppna stenstränder.

Sjöarnas växtplanktonprov tar vi med en Limnos-vattenhämtare som samlingsprov från 0–2 m djup.

Vid djurplanktonprovtagning använder vi vattenhämtare eller planktonhåv.

Tiina Asp

Tiina Asp

Position

Ansökan om gipsspridning är öppen- jordbrukare, sök nu! 

Ansökan om gipsspridning är öppen- jordbrukare, sök nu! 

Gips kan hämtas till avrinningsområdena för Kymmene älv, Borgå älv och Vanda å samt till västra Nyland. Gipsen kan spridas på åkern år 2024 eller 2025. Du kan ansöka om gipsbehandling för dina åkrar senast den 31.12.2023 på webbplatsen www.kipsinlevitys.fi. För konsultation om gipsbehandling ansvarar ProAgria. Gips och dess spridning är kostnadsfria och skattefria, och det påverkar inte jordbruksstöden. KIPSI-projektet administreras av ELY-centralen i Egentliga Finland.

Tilaa uutiskirjeemme

Valitse uutiskirjeet