Valitse sivu

Yhdistyksen historia

Yhdistyksen historia

Yhdistys perustettiin 27.8.1975 ja se aloitti toimintansa Lohjan kaupungin Pitkäniemen jätevedenpuhdistamon tiloissa. Toiminta käynnistyi yhdistyksen ensimmäisen toiminnanjohtajan Stig Lönnqvistin johdolla. Yhdistystä perustettaessa keskeisellä sijalla oli ratkaista alueen kuntien ja teollisuuden vesiensuojelun edistämisen ja tutkimuksen tarpeet. Näitä olivat mm. jätevedenpuhdistamoiden vesiensuojelutyön tukeminen ja vesistöjen ja merialueiden seuranta. 1990-luvulla toimintaan tuli mukaan aiempaa enemmän myös muita ympäristönsuojelun konsultointeja kuten ilmansuojeluun ja jätehuoltoon liittyviä tehtäviä ja yhdistyksen nimi muutettiin vesiensuojeluyhdistyksestä Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:ksi.

Vuosikymmenten kuluessa yhdistyksen henkilökuntamäärä on kasvanut noin 30 henkilötyövuoteen ja liikevaihto noin 3 miljoonaan euroon. Tultaessa 2000-luvulle hankkeet ja vesien kunnostustoiminta on kasvanut merkittäväksi osaksi yhdistyksen toimintaa.

Yhdistys muutti Pitkäniemen tiloista Lohjan kaupungintalon viereen ”Pikku-Monkolaan” 1980-luvulla. Toiminnan edelleen laajentuessa muutettiin vuoden 2011–2012 vaihteessa Länsi-Louhenkadulle Liikuntalinnan tiloihin.

Yhdistyksen toiminnanjohtajat:

  • DI Stig Lönnqvist (1975–1994)
  • FM Juhani Ilmola (1995–1996)
  • FT Pekka Ihalainen (1997–2006)
  • MMM Jaana Pönni (2006–)

Olemme kokoamassa yhdistyksen historiaa nettisivuillemme – tutustu tarinaamme täällä.

Historia perustuu yhdistyksen arkistoaineistoon, toiminnassa mukana olleiden eri henkilöiden haastatteluihin sekä lehdistön uutismateriaaliin. Kuvat ovat peräisin yhdistyksen arkistosta. Historian kokoamistyöstä vastaa lohjalainen tutkija Torsti Salonen.

Juhlajulkaisut/tapahtumat

LUVY 40 vuotta – juhlaseminaarit

LUVYn 40-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi järjestämät juhlaseminaarit vahvistavat Länsi-Uudenmaan vesiensuojelun yhteistä tahtotilaa.

Ole selvillä vesistä — tule messiin!

LUVY 35 vuotta – Ympäristötalon tarinoita

Ympäristötalon tarinoita julkaistiin juhlavuoden kunniaksi vuosina 2010-2011. Ympäristötalon tarinat valottavat toimialamme ajankohtaisuuksia työntekijöidemme näkökulmasta.

LUVY 25 vuotta – Juhlajulkaisu 

Mitä asiakkaamme sanovat LUVYstä?

Mitä asiakkaamme sanovat LUVYstä?

“Tekevät arvokasta ja tärkeää työtä ympäristön eteen.” -Risto Martti / Google-arvostelut

Karkkilan Jokijuhlassa 28.8.2021 juhlittiin kaupungin läpi virtaavaa Karjaanjokea

Karkkilan Jokijuhlassa 28.8.2021 juhlittiin kaupungin läpi virtaavaa Karjaanjokea

Karkkilan Jokijuhlaa vietettiin Suomen Luonnon päivänä 28.8.2021 Högforsin ruukin koskimaisemassa poutasäästä nauttien. Tapahtuman järjesti Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY) yhteistyössä Karkkilan kaupungin ja eri yhteistyötahojen kanssa. Toista kertaa järjestetyn Jokijuhlan tarkoituksena oli tuoda esille Karkkilan läpi virtaavan Karjaanjoen ekologista monimuotoisuutta ja yhteyttä paikallisten ihmisten elämään. Jokijuhlan näyttämönä toimi Karkkilan kaupungin ja Karkkilan Latu ry:n yhteistyönä vuonna 2020 valmistunut Karkkilan Koskireitti jokipolkuineen ja siltoineen.

Tilaa uutiskirjeemme

Valitse uutiskirjeet