Valitse sivu

Yhdistyksen historia

Yhdistyksen historia

Yhdistys perustettiin 27.8.1975 ja se aloitti toimintansa Lohjan kaupungin Pitkäniemen jätevedenpuhdistamon tiloissa. Toiminta käynnistyi yhdistyksen ensimmäisen toiminnanjohtajan Stig Lönnqvistin johdolla. Yhdistystä perustettaessa keskeisellä sijalla oli ratkaista alueen kuntien ja teollisuuden vesiensuojelun edistämisen ja tutkimuksen tarpeet. Näitä olivat mm. jätevedenpuhdistamoiden vesiensuojelutyön tukeminen ja vesistöjen ja merialueiden seuranta. 1990-luvulla toimintaan tuli mukaan aiempaa enemmän myös muita ympäristönsuojelun konsultointeja kuten ilmansuojeluun ja jätehuoltoon liittyviä tehtäviä ja yhdistyksen nimi muutettiin vesiensuojeluyhdistyksestä Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:ksi.

Vuosikymmenten kuluessa yhdistyksen henkilökuntamäärä on kasvanut noin 30 henkilötyövuoteen ja liikevaihto noin 3 miljoonaan euroon. Tultaessa 2000-luvulle hankkeet ja vesien kunnostustoiminta on kasvanut merkittäväksi osaksi yhdistyksen toimintaa.

Yhdistys muutti Pitkäniemen tiloista Lohjan kaupungintalon viereen ”Pikku-Monkolaan” 1980-luvulla. Toiminnan edelleen laajentuessa muutettiin vuoden 2011–2012 vaihteessa Länsi-Louhenkadulle Liikuntalinnan tiloihin.

Yhdistyksen toiminnanjohtajat:

  • DI Stig Lönnqvist (1975–1994)
  • FM Juhani Ilmola (1995–1996)
  • FT Pekka Ihalainen (1997–2006)
  • MMM Jaana Pönni (2006–)

Olemme kokoamassa yhdistyksen historiaa nettisivuillemme – tutustu tarinaamme täällä.

Historia perustuu yhdistyksen arkistoaineistoon, toiminnassa mukana olleiden eri henkilöiden haastatteluihin sekä lehdistön uutismateriaaliin. Kuvat ovat peräisin yhdistyksen arkistosta. Historian kokoamistyöstä vastaa lohjalainen tutkija Torsti Salonen.

Juhlajulkaisut/tapahtumat

LUVY 40 vuotta – juhlaseminaarit

LUVYn 40-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi järjestämät juhlaseminaarit vahvistavat Länsi-Uudenmaan vesiensuojelun yhteistä tahtotilaa.

Ole selvillä vesistä — tule messiin!

LUVY 35 vuotta – Ympäristötalon tarinoita

Ympäristötalon tarinoita julkaistiin juhlavuoden kunniaksi vuosina 2010-2011. Ympäristötalon tarinat valottavat toimialamme ajankohtaisuuksia työntekijöidemme näkökulmasta.

LUVY 25 vuotta – Juhlajulkaisu 

Ravinnekuidun levitys Niemenkylän kartanolla Vihdissä

Ravinnekuidun levitys Niemenkylän kartanolla Vihdissä

Hiidenveden rannalla, Niemenkylän kartanon pellolle levitettiin kalkkistabiloitua ravinnekuitua yhteistyössä Hiidenveden kunnostus -hankkeen kanssa. Ravinnekuitu levitettiin toukokuun puolivälissä, kun maa oli sopivan kuiva. Hankkeessa on tarkoitus seurata ravinnekuidun levityksen vaikutuksia maaperään ja pellon viljavuuteen.

Tilaa uutiskirjeemme

Valitse uutiskirjeet