Uutisarkisto

Kutsu: Näin voit vaikuttaa lähivesistösi tilaan – Yhdessä onnistumme! Avoin ja maksuton yleisötilaisuus Pusulan Kärkölän Kylätalolla tiistaina 7.6. klo 17–20
LUVY ja Suomen metsäkeskus järjestävät kohdealueiden metsänomistajille, ranta-asukkaille, osakaskunnille ja kyläyhdistyksille maksuttoman yleisötilaisuuden Kärkölän Kylätalolla 7.6.2022 klo 17–20 (ilmoittautuminen ennakkoon, ks. lisätiedot alla). Tilaisuuden järjestelyissä huomioidaan mahdolliset koronarajoitukset. Tilaisuudessa kerrotaan kohdejärvien vesien tilasta sekä metsätalouden vesiensuojelusta ja sen suunnittelusta käytännön esimerkein. Tilaisuus sisältää maastokäynnin.

Mustionjoen kalatiet on avattu! – Hyvää maailman vaelluskalapäivää!
Billnäsin kalatie avattiin 4.5. ja Åminneforsin kalatie 13.5.

Jatkuvatoiminen vedenlaadun mittaaminen käynnistynyt Siuntionjoessa ja Vanjoessa
Miten lämpöaalto vaikuttaa jokiveden lämpötilaan? Millä tavoin vedenlaatu vaihtelee eri vuodenaikoina? Samentaako rankkasade jokiveden? Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n (LUVY) hankkeissa vedenlaatua seurataan vuonna 2022 kaikkiaan neljässä virtaavan veden mittauspisteessä, joista kolme sijaitsee suurissa jokiuomissa ja yksi pienemmässä maatalousuomassa. Maatalousuomassa sekä suurista uomista Olkkalanjoessa jatkuvatoiminen mittaus on ollut käynnissä läpi talven, ja kevään tultua mittaus on käynnistynyt myös Vanjoessa ja Siuntionjoessa.

Kutsu: Isosorsimon niittotalkoot 6.6. ja Katiskasta kalaa keittiöön 11.6. – Tule LUVYn maastopäiviin oppimaan ja kokeilemaan uutta!
Mikä on isosorsimo ja mitä sille voi tehdä? Kuinka katiskalla kannattaa kalastaa? Miten saaliiksi saadut särkikalat kannattaa käsitellä? Tervetuloa Länsi-Uudenmaan HOLA Lake II -hankkeen järjestämiin maastopäiviin kesäkuussa.

Vesienhallintarakenteiden suunnitelmat ovat valmistuneet Iso Myllylammella sekä Alhonsuolla
Vesienhallintaa Länsi-Uudellamaalla maa- ja metsätalousalueilla – VALUME -hankkeen pilottikohteiden suunnittelutyö on saatu päätökseen ja tavoitteena on päästä toteuttamaan vesienhallintarakenteita metsäisille valuma-alueille ensi kesänä. Hanketta koordinoi Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY).

Tervetuloa Veikkolan vesistökunnostus -hankkeen asukastilaisuuteen 14.6.
Vuonna 2018 käynnistyneessä Veikkolan vesistökunnostus -hankkeessa on tehty määrätietoista kunnostustyötä Veikkolan alueen vesistöjen veden laadun ja ekologisen tilan parantamiseksi Pohjois-Kirkkonummella.

Työ vaellusyhteyden palauttamiseksi Karkkilan läpi alkoi
Karjaanjoki ja Karkkilan alueen lukuisat kosket muodostavat eteläisessä Suomessa poikkeuksellisen hienon virtavesien kokonaisuuden, joiden kalavedet ja monimuotoinen luonto houkuttelevat kävijöitä kauempaakin. Karkkilassa sijaitsevien patojen vuoksi vaelluskaloilla tai muilla vesieliöillä ei kuitenkaan ole vapaata vaellusyhteyttä yläpuolisiin vesiin.

Ahvenen poikaset runsaimpia Dragsviksfjärdenillä vuonna 2021 – myös kuhan poikasia löydettiin
Kevätkutuisten kalojen poikastuotantoalueiden tilaa ja poikasmääriä kartoitettiin keväällä 2021 Kalojen poikastuotantoaluekartoitukset Tammisaari-Pohjan kalatalousalueella -hankkeessa. Hanketta koordinoi Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY). Erityisesti kiinnostuksen kohteena olivat ahvenen, kuhan ja hauen poikaset. Menetelminä käytettiin Gulf Olympia -poikaspyydystä sekä valkolevy- ja kauhamenetelmää. Kartoituksia tehtiin Dragsviksfjärden—Totalfladan alueella touko‒kesäkuun aikana.

Maanparannusaineet kiinnostavat viljelijöitä – Pellonpiennartilaisuudessa jaettiin oppeja ja kokemuksia
LUVYn järjestämä Pellonpiennartilaisuus houkutteli toistakymmentä maanviljelijää keskustelemaan maanparannusaineista Tampajan tilalle Kirkkonummelle huhtikuussa. Kevätauringon lämmittämällä pihamaalla kuultiin aineiden soveltuvuudesta eri peltolohkoille, minkä jälkeen käytiin tutkailemassa läheisen pellon kasvukuntoa.

Siuntionjoen tarinakartta kertoo hankkeen kunnostuksista ja katsoo tulevaan
Siuntionjoella on tehty erilaisia kunnostustoimia useiden vuosien ajan vuonna 2019 käynnistyneen Siuntionjoki 2030 -vision puitteissa. Nyt vesistöön ja sen tilan parantamiseksi tehtyihin toimiin on mahdollista tutustua uudella tavalla. Vastikään julkaistu tarinakartta esittelee Siuntionjoen valuma-alueella tähän mennessä tehtyjä kunnostustoimenpiteitä sekä niiden tuloksia.