Haja-asutuksen jätevedet

Länsi-Uudenmaan hajajätevesihanke – LINKKI

Länsi-Uudenmaan hajajätevesihanke LINKKI pyrkii edistämään haja-asutuksen jäteveden käsittelyä yhteistyössä alueen kuntien kanssa. Hankkeeseen osallistuu alueen 8 kuntaa: Hanko, Inkoo, Karkkila, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio ja Vihti. Hanketta rahoittavat alueen kunnat sekä Uudenmaan ELY-keskus. Hanke liittyy Länsi-Uudenmaan kuntien hajajätevesistrategiaan 2014–2021 ja ympäristöministeriön valtakunnalliseen jätevesineuvontaan.

Hanke tarjoaa Länsi-Uudenmaan alueen kiinteistönomistajille maksutonta ja puolueetonta jätevesineuvontaa ja apua jätevesikysymyksissä. Jäteveden käsittelyn tilaa selvitetään kiinteistökohtaisilla kartoitus- ja neuvontakäynneillä. Yleistä neuvontaa tarjotaan myös puhelimitse ja sähköpostilla. Neuvonnassa asukas saa tuoreimman tiedon jätevesilainsäädännön vaatimuksista, jätevedenkäsittelyn tekniikoista sekä oman kiinteistönsä jätevesijärjestelmän tilanteesta.

Lisätietoa haja-asutuksen jätevesien käsitellystä Suomen Vesiensuojeluyhdistysten liiton Jätevesioppaasta.

Kuva: Kartoitus- ja neuvontakäynnillä kurkataan kaivoon.
Hankkeen tavoitteet:
  • LINKKI-hankkeen tavoitteena on tarjota laadukasta ja puolueetonta haja-asutuksen jätevesineuvontaa.
  • Asianmukaisen käsittelyn myötä haja-asutuksen jätevesien haittavaikutukset lähiympäristöön, pohjaveteen ja vesistöihin vähenevät.
  • Hanke-esite
Rahoittajat, budjetti ja hankkeen ajankohta:

LINKKI-hankkeen rahoitus koostuu kuntien vapaaehtoisista lisäjäsenmaksuista sekä harkinnanvaraisista valtion neuvonta-avustuksista, jotka on jaettu Uudenmaan ELY-keskuksen toimesta. Tällä rahoituspohjalla hanketta on toteutettu vuodesta 2012. Vuosina 2007–2011 haja-asutuksen jätevesihankkeille on tullut rahoitusta alueen kunnilta ja Uudenmaan liitolta.

LINKKI-hankkeiden budjetit ovat vaihdelleet noin 150 000 – 250 000 € välillä. Nykyisen LINKKI2019-hankkeen budjetti on 102 000 €.

Virve Ståhl

Virve Ståhl

Position

hankekoordinaattori
projektkoordinator
virve.stahl(at)luvy.fi
0504474993

Hanna Keinänen

Hanna Keinänen

Position

jätevesineuvoja, asiantuntija
avloppsvattenrådgivare, expert
hanna.keinanen(at)luvy.fi
04577507725

Mitä asiakkaamme sanovat LUVYstä?

Mitä asiakkaamme sanovat LUVYstä?

“Tekevät arvokasta ja tärkeää työtä ympäristön eteen.” -Risto Martti / Google-arvostelut

Tilaa uutiskirjeemme

Valitse uutiskirjeet