Valitse sivu

Hiidenveden kunnostus

Hiidenveden kunnostus

Kuva: Hiidenveden kunnostushankkeen rakentama kosteikko.
Tavoitteena Hiidenveden hyvä ekologinen tila

Hankkeen tavoitteena on Hiidenveden, Uudenmaan toiseksi suurimman järven, kiintoaine- ja ravinnekuormituksen vähentäminen sekä järven virkistyskäytön edistäminen.

Hiidenveden kunnostukselle on määritetty pitkän tähtäimen tavoite:

Hiidenvesi valuma-alueineen on hyvässä ekologisessa tilassa, ja veden laadun parantumisen myötä vesistö tarjoaa monipuolisia ja laadukkaita virkistäytymismahdollisuuksia.

Hiidenveden kunnostus -hankkeen toimenpiteet perustuvat Hiidenveden kunnostus- ja hoitosuunnitelmaan sekä hankesuunnitelmaan 2016–2021. Hankesuunnitelma sekä vuosittaiset toimintasuunnitelmat hyväksytään sopimusrahoittajista koostuvassa ohjausryhmässä.

Tutkimustiedon ja useiden vuosien vesistökunnostuskokemuksen myötä Hiidenveden kunnostusmenetelmiä on räätälöity hankkeessa järven erityispiirteisiin sopiviksi. Raskaan hajakuormituksen vuoksi Hiidenvedellä on oleellista kohdistaa kunnostustoimia erityisesti valuma-alueelle, josta veden tilaa heikentävä ravinteet ja kiintoaineet ovat peräisin. Savinen maaperä ja sulkasääskentoukkien runsaat populaatiot ovat osaltaan määritelleet toteutettavia kunnostustoimia.

Rahoittajat

Hiidenveden kunnostuksen hankekauden 2016–2021 sopimusrahoittajia ovat alueen kunnat: Vihti, Lohja, Karkkila ja Loppi, sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY,  Karjaanjoen vesistön kalatalousalue ja Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry.

Ympäristöministeriön käynnistämä vesiensuojelun tehostamisohjelma 2019–2023 on merkittävä panostus vesien suojeluun: tavoitteena on Itämeren ja sisävesien hyvä tila. Uudenmaan ELY-keskus rahoittaa Hiidenveden kunnostus -hanketta vuosina 2020-2022 vesiensuojelun tehostamisohjelmasta 325 950 eurolla eli 50 % toteutuneista kustannuksista.

Vesistön hyvän ekologisen tilan saavuttaminen edellyttää pitkää ja määrätietoista kunnostustyötä. Pysyvä perusrahoitus mahdollistaa aktiivisen ja jatkuvan rahoitushakujen valmistelun ja yhteistyön muiden kansallisten ja kansainvälisten hankkeiden kanssa lisärahoituksen hankkimiseksi alueen vesiensuojelutyöhön.

Jussi Vesterinen

Jussi Vesterinen

Position

Ekaterina Ikonen

Ekaterina Ikonen

Position

projektipäällikkö

työlomalla

Lue lisää Ekaterinasta

Mitä asiakkaamme sanovat LUVYstä?

Mitä asiakkaamme sanovat LUVYstä?

“Tekevät arvokasta ja tärkeää työtä ympäristön eteen.” -Risto Martti / Google-arvostelut

LUVYn uusi VALUME-hanke sai 180 000 euron rahoituksen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselta

LUVYn uusi VALUME-hanke sai 180 000 euron rahoituksen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselta

Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY) sai 181 600 € rahoituksen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselta uuteen maa- ja metsätalouden vesienhallintaan keskittyvään hankkeeseen. Rahoituksen turvin yhdistys tekee vesistökunnostuksia kolmella pilottikohteella. Hankkeen omarahoitusosuus tulee Hiidenvesi- ja Siuntionjoki 2030 -vesistövisiosta. VALUME-hankkeen kokonaisbudjetti on yhteensä 258 800 €.

Tilaa uutiskirjeemme

Valitse uutiskirjeet