Hiidenveden kunnostus
Hiidenveden kunnostuksen vaiheet
Järven kunnostamiseen ei ole nopeaa oikotietä. Hiidenveden kunnostustyöt alkoivat vuonna 1995 ja ne ovat jatkuneet hankemuotoisina 2000-luvulla. Kunnostuksen ensimmäinen vuosikymmen Hiidenvedellä harjoitettiin hoitokalastusta, mutta sen heikkojen tulosten takia järven kunnostuksen pääpaino siirrettiin ulkoisen kuormituksen vähentämiseen.
Hiidenveden kunnostus 2008–2011
Hankkeessa pääpaino oli ulkoisen kuormituksen vähentämisessä. Hankkeen aikana Hiidenveden valuma-alueelle laadittiin neljä kosteikkojen yleissuunnitelmaa, jotka kattavat koko valuma-alueen. Kaksi näistä toteutettiin hankerahoituksella ja kaksi Maa ja metsätalousministeriön rahoituksella. Hankkeessa toteutettiin 74 pientä kosteikkoa ja allasta, joiden yhteispinta-ala on n. 20 ha. Hiidenvesi valuma-alueineen saatiin mukaan kohdealueeksi moniin merkittäviin tutkimusohjelmiin ja -hankkeisiin, joissa tuotettiin mm. uutta seurantateknologiaa ja kunnostusosaamista sekä seurannan ja tuloksellisuuden arvioinnin työkaluja. Näistä esimerkkinä mm. Envisense, VeKuMe ja GisBloom life+ -hankkeet.
Hiidenveden kunnostus 2012–2015
Hankekaudella jatkettiin kunnostustoimia valuma-alueella ensisijaisesti kosteikkoja perustamalla ja tarjoamalla neuvontaa maanviljelijöille ja haja-asutusalueen asukkaille. Hankekauden 2012–2015 aikana perustettiin yhteensä yhdeksän uutta kosteikkoa, ja kaksi jäi viimeisteltäväksi seuraavalle hankekaudelle. Lisäksi vuonna 2012 valmistui Hiidenveden kunnostushistorian suurin projekti, Vanjärven kunnostus.
Hiidenveden kunnostus oli mukana mm. GisBloom ja JärviHoi-hankkeissa, joissa tuotettiin uutta tietoa kunnostuksen käyttöön.
Hankekauden 2012–2015 aikana toteutetuissa Hiidenveden tilan tutkimuksissa nähtiin ensimmäisiä, joskin varovaisia, merkkejä Hiidenveden tilan kohenemisesta. Hiidenvesi on edelleen rehevä biologisten ja veden laadun muuttujien perusteella, mutta muutokset happipitoisuuksissa, kasvillisuudessa ja kalastossa voidaan kuitenkin tulkita käänteenä kohti parempaa ekologista tilaa.


Annika Söderholm-Emas
aluekoordinaattori
hankekoordinaattori
annika.soderholm-emas@luvy.fi
044 528 5019



Iso Myllylammen puutarhatapahtumassa tutustuttiin hulevesihallintaan kotipuutarhoissa
Vihdissä elokuussa pidettyyn Iso Myllylammen puutarhatapahtumaan osallistui 17 henkilöä. Tilaisuudessa tutustuttiin kahteen olosuhteiltaan hyvin erilaiseen pihaan, sekä käytiin läpi sadeveden hyötykäyttöä ja annettiin ohjeita, miten voi rakentaa pienen sadepuutarhan koriste- tai hyötykasveille.Tapahtuman järjesti Hiidenveden kunnostus -hanke.