Valitse sivu

Hormajärven kunnostus

Hormajärven vesistökunnostus 2020–2022

Lohjan Hormajärvi on kirkasvetinen ja lähdevaikutteinen järvi. Kansallisessa järvityyppiluokituksessa se luetaan kuuluvaksi vähähumuksisiin, pienten ja keskikokoisten järvien tyyppiin. Vuosikymmenien ajan jatkunut rehevöityminen ja sen seurauksena lisääntyneet sinileväkukinnat ja veden samentuminen, haittaavat järven virkistyskäyttöä. Lisäksi rehevöityminen kaventaa uhanalaisen ja rauhoitetun hentonäkinruohon elintilaa. Viimeisimmässä vuonna 2013 julkaistussa pintavesien ekologisen tilan luokittelussa Hormajärvi luokiteltiin tyydyttävään ekologisen tilaan.

Hormajärvelle on vuosille 2019–2027 päivitetty hoito- ja kunnostussuunnitelma, jota tässä hankkeessa on ryhdytty toteuttamaan yhteistyössä Hormajärvi-yhdistys ry:n kanssa. Vuonna 2019 seurattiin hapetuksen keskeyttämisen vaikutuksia sekä kosteikon toimivuutta. Vuonna 2020 tutkittiin kalaston sekä ravintoverkon rakennetta ja jatkettiin hapetuksen keskeyttämisen vaikutusta veden laatuun. Maaliskuussa 2021 pidettiin webinaari hankkeen tähänastisista tuloksista ja kuultiin asiantuntijoiden esityksiä järven hapetukseen liittyen. Vuonna 2021 jatketaan hapetuksen tauottamisen seurantaa, toteutetaan kalastustiedustelu sekä tarkastelu valuma-alueen kuormituksen hallitsemisen parantamisesta, ja tulosten yhteenvedon pohjalta suunnitellaan hankkeelle jatkoa.

Hormajärvestä löytyy lisätietoa Vesientila-portaalista sekä Hormajärvi-yhdistys ry:n sivuilta. Yhdistyksen sivuille on koottu tietoa muun muassa tutkimuksista ja toimenpiteistä vuosien varrelta.

Jussi Vesterinen

Jussi Vesterinen

Position

Kutsu: Näin voit vaikuttaa lähivesistösi tilaan – Yhdessä onnistumme! Avoin ja maksuton yleisötilaisuus Pusulan Kärkölän Kylätalolla tiistaina 7.6. klo 17–20

Kutsu: Näin voit vaikuttaa lähivesistösi tilaan – Yhdessä onnistumme! Avoin ja maksuton yleisötilaisuus Pusulan Kärkölän Kylätalolla tiistaina 7.6. klo 17–20

LUVY ja Suomen metsäkeskus järjestävät kohdealueiden metsänomistajille, ranta-asukkaille, osakaskunnille ja kyläyhdistyksille maksuttoman yleisötilaisuuden Kärkölän Kylätalolla 7.6.2022 klo 17–20 (ilmoittautuminen ennakkoon, ks. lisätiedot alla). Tilaisuuden järjestelyissä huomioidaan mahdolliset koronarajoitukset. Tilaisuudessa kerrotaan kohdejärvien vesien tilasta sekä metsätalouden vesiensuojelusta ja sen suunnittelusta käytännön esimerkein. Tilaisuus sisältää maastokäynnin.

Tilaa uutiskirjeemme

Valitse uutiskirjeet