Hormajärven kunnostus

Hormajärven vesistökunnostuksen vaikutusten seuranta ja arviointi 2019 -hanke

Lohjan Hormajärvi on kirkasvetinen ja lähdevaikutteinen järvi. Kansallisessa järvityyppiluokituksessa se luetaan kuuluvaksi vähähumuksisiin, pienten ja keskikokoisten järvien tyyppiin. Vuosikymmenien ajan jatkunut rehevöityminen ja sen seurauksena lisääntyneet sinileväkukinnat ja veden samentuminen, haittaavat järven virkistyskäyttöä. Lisäksi rehevöityminen kaventaa uhanalaisen ja rauhoitetun hentonäkinruohon elintilaa. Viimeisimmässä vuonna 2013 julkaistussa pintavesien ekologisen tilan luokittelussa Hormajärvi luokiteltiin tyydyttävään ekologisen tilaan.

Hormajärvelle on vuosille 2019–2027 päivitetty hoito- ja kunnostussuunnitelma, jota tässä hankkeessa on ryhdytty toteuttamaan yhteistyössä Hormajärvi-yhdistys ry:n kanssa. Vuonna 2019 seurataan hapetuksen keskeyttämisen vaikutuksia sekä kosteikon toimivuutta. Lisäksi LUVY antaa asiantuntijalausunnot hapetuksen sekä kosteikon toimivuuden osalta. Kalaston ja ravintoverkon rakennetta tullaan jatkossa tutkimaan. Hormajärvi-yhdistys ry on hakenut erikseen avustusta hapetuksen toteutukseen, kosteikkojen rakentamiseen ja hoitokalastukseen.

Hormajärvestä löytyy lisätietoa Vesientila-portaalista sekä Hormajärvi-yhdistys ry:n sivuilta. Yhdistyksen sivuille on koottu tietoa muun muassa tutkimuksista ja toimenpiteistä vuosien varrelta.

Katja Pellikka

Katja Pellikka

Position

vesistöasiantuntija
vattendragssakkunnig
katja.pellikka(at)luvy.fi
0504754452

Jaana Pönni

Jaana Pönni

toiminnanjohtaja
verksamhetsledare
jaana.ponni(at)luvy.fi
0505751738

Mitä asiakkaamme sanovat LUVYstä?

Mitä asiakkaamme sanovat LUVYstä?

“Tekevät arvokasta ja tärkeää työtä ympäristön eteen.” -Risto Martti / Google-arvostelut

Tilaa uutiskirjeemme

Valitse uutiskirjeet