Hola Lake Länsi-Uusimaa
Hola Lake Länsi-Uusimaa
Hola Lake Länsi-Uusimaa hanketta toteutettiin vuosina 2017–2019. Hankkeessa vahvistettiin paikallisten toimijoiden osallistumista järvikunnostukseen, tuettiin kotimaisen kalan käyttöä ja kartutettiin tietoa kohdejärvien kalakantojen tilasta. Kohdejärvinä olivat Hiidenvesi, Lohjanjärvi ja Vihdin Enäjärvi. Hankkeessa LUVYn paikallisena yhteistyökumppanina toimi Vihdin Enäjärven suojeluyhdistys Vesy ry. Hanke liittyi kansainväliseen yhteistyöhankkeeseen, joka toteutettiin yhteistyössä Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön ja Pyhäjärvi-instituutin Hola Lake -hankkeiden sekä Ruotsin Osbyn kunnan kanssa.
Kuva: Puumannin laavulla kalaruokapäivä ulkoilmassa toukokuussa 2019.
Läntisellä Uudellamaalla on pitkät vesien hoidon perinteet: alueen monipuolisia vesistöjä on hoidettu kymmeniä vuosia ja hoitotyöt ovat tuottaneet monin paikoin myös hyviä tuloksia. Järvivesien laadussa on kuitenkin edelleen parannettavaa, koska vesien ekologinen tila ei ole kaikkialla hyvä, eivätkä virkistyskäyttömahdollisuudet mm. leväkukintojen tai umpeen kasvamisen vuoksi vastaa käyttäjien odotuksia. Alueen vesistöillä on suuri merkitys asukkaiden ja kesävieraiden arjessa, ja niillä olisi myös potentiaalia tuottaa runsaasti lähiruokaa luonnonkalan muodossa. Vesien runsaudesta huolimatta suomalaisten syömästä kalasta ainoastaan vajaa 30 % on kotimaista kalaa ja tästäkin suurin osa on viljeltyä.
Hola Lake Länsi-Uusimaa -hankkeessa pureuduttiin järvienhoidon kalastolliseen näkökulmaan. Hanke tarjosi apua kalan pyyntivälineiden kuten katiskan valmistamisessa ja käytössä, kalan käsittelemisessä ja kalaruokien valmistuksessa. Hiidenvedellä ja Lohjanjärvellä selvitettiin uhanalaisen ankeriaskannan tilaa ja Vihdin Enäjärvellä vahvistettiin petokalakantaa parantamalla hauen kutuolosuhteita. Hola Lake Länsi-Uusimaa -hanke täydensi osaltaan yhteistyöhankkeen ”HOLA LAKE – Järvien kokonaisvaltaisen hoidon kehittäminen” tuloksia. Yhteistyöhankkeen muut kumppanit pureutuivat ulkoisen kuormituksen vähentämiseen, vesikasvillisuuden hoitoon sekä planktonyhteisöiden merkitykseen vedenlaadulle.
Hankkeessa koottiin tarinakartta Hoitokalastus järven kunnostuksessa. Tarinakartta on interaktiivinen ja se esittelee sanoin, kuvin, kartoin sekä videoin hoitokalastuksen perusteet ja lähtökohdat sekä menetelmät ja tavoitteet. Lisätietoa löydät tarinakartan tiedotteesta.
Raportit ja julkaisut
- Hola Lake Länsi-Uusimaa loppuraportti, LUVY julkaisu 8/2020
- Katiskakalastuksen testaus kalaston rakenteen selvittämisessä ja vertailu koeverkkokalastuksen saalistuloksiin Hiidenveden Mustionselällä, LUVY julkaisu 6/2020
- Sähköisten kalastustiedustelu- ja kirjanpitokalastussovellusten kehittäminen, LUVY julkaisu 7/2020
- Hiidenveden kalastustiedustelu 2018, LUVY julkaisu 5/2020
- Ankerias Karjaanjoen vesistössä, LUVY julkaisu 4/2020
- Kutualueiden kunnostusten vaikutukset petokalakantaan – Hauen poikasselvitys Vihdin Enäjärvellä 2018-2019, LUVY raportti 824/2020
- Enäjärven verkkokoekalastus 2019, LUVY raportti 816/2019
HolaLake-hankekokonaisuuden yhteisten toimien ja hankekumppaneiden loppuraportit on julkaistu Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön hankesivuilla.
Tapahtumat
- Reed management, Lahti 2019
- Workshop on plankton and water quality, Ruotsi 2018
- Reduction of external loading, Lahti 14.–16.11.2017
- Fish management, Lohja 10.–12.4.2017
Hola Lake Länsi-Uusima -hanke sai osarahoituksen Maaseudun kehittämisrahastosta Ykkösakseli ry Leader-toimintaryhmältä. Euroopan unionin maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin.

Mitä asiakkaamme sanovat LUVYstä?
“Tekevät arvokasta ja tärkeää työtä ympäristön eteen.” -Risto Martti / Google-arvostelut

Uudistunut Vesientila.fi-verkkosivusto esittelee Länsi-Uudenmaan vesistöt ja vesistökunnostukset kartalla
Mikä on mökkijärveni ekologinen tila? Onko kuntani puroja kunnostettu? Onko lähijärvessäni suojeluyhdistystä, johon voisin liittyä? Uudistunut Vesientila.fi-sivusto tarjoaa tietoa Länsi-Uudenmaan vesistöjen tilasta sekä vesistökunnostuksista ja niihin liittyvistä verkostoista.