Pohjaeläintutkimuset
Pohjaeläimet vesien tilan indikaattoreina
Pohjaeläimiksi kutsutaan kaikkia niitä selkärangattomia eläinlajeja, joiden pääasiallisena ympäristönä on vesien pohja, kasvillisuus tai muu kiinteä alusta. Vesien likaantuminen näkyy usein selvimmin juuri vesistöjen pohjilla, joiden eliöstö muuttuu lajistoltaan ja yksilömääriltään vastaamaan uutta ekologista tilaa. Pitkäikäisinä ja paikallaan pysyvinä eliöinä pohjaeläimet joutuvat alttiiksi ympäristössä tapahtuville muutoksille ja ilmentävät ympäristönsä tilaa pitkältä aikaväliltä toisin kuin esim. kertavesinäyte.
Osassa velvoitetarkkailuja esim. laajoissa yhteistarkkailuissa edellytetään biologisia seurantoja. Olemme tehneet velvoitetarkkailuiden pohjaeläintutkimuksia yli 40 vuoden ajan. Tutkimuskohteina ovat merialueet, järvet ja virtavedet. Näytteitä otetaan 1–4 vuoden välein vesistöalueesta ja tutkimuskohteesta riippuen. Pohjaeläintutkimuksemme täyttävät ympäristöhallinnon vaatimustasot näytteenotosta raportointiin.
Suunnittelemme ja toteutamme pohjaeläintutkimuksia myös yksittäisinä tilaustöinä, esim. ympäristölupiin liittyen tai vesistöjen suojeluyhdistysten toimeksiantoina:
- pohjaeläinten näytteenotto
- pohjaeläinten lajinmääritys
- tulosten siirto ympäristöhallinnon rekistereihin
- pohjaeläinraportit ja -indeksit
- simpukkakartoitukset.
Raportteja
- LUVYn julkaisemat raportit pohjaeläintutkimuksista
- Uudenmaan ELY-keskus, Suonpää-Espinola Anu: Uudenmaan rannikkoalueen pohjaeläinyhteisöt vuosina 2011–2015


Anu Suonpää-Espinola
Position
vesistöasiantuntija
projektipäällikkö
anu.suonpaa-espinola@luvy.fi
050 5018 237

Hormajärven tila paranemaan päin, paljastaa Hormajärven vesistökunnostus 2020–2022 -hankkeen loppuraportti
Lohjan Hormajärvi on kirkasvetinen ja lähdevaikutteinen järvi. Vuosikymmenien ajan jatkunut rehevöityminen ja sen seurauksena lisääntyneet sinileväkukinnat ja veden samentuminen ovat haitanneet järven virkistyskäyttöä. Järveä on vuosien saatossa mm. hoitokalastettu ja hapetettu. Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n (LUVY) koordinoimassa Hormajärven vesistökunnostus 2020–2022 -hankkeessa – jota rahoittivat Hormajärvi-yhdistys ry sekä Uudenmaan ELY-keskus – toteutettiin nykyisen Hormajärven hoito- ja kunnostussuunnitelman toimenpidesuosituksia. Hankkeen toimenpiteet muodostivat kolme osakokonaisuutta: hoitokalastuksen vaikutusten arvioinnin, syvännehapetuksen vaikutusten arvioinnin sekä tarkastelun ulkoisen kuormituksen hallinnan parantamisesta.