Valitse sivu

Lohikalat Karjaanjokeen

Mustionjoen kalatielaskuri

Mustionjoen kahteen alimmaiseen voimalaitospatoon, Åminneforsiin ja Billnäsiin, rakennettiin kalatiet vuosina 2018–2019. Ne avattiin toukokuussa 2020, mikä palautti vaellusyhteyden mereltä Mustionjoen pääuomaan ja sen sivupuroihin.

Kalateille on laadittu kalatalousviranomaisen hyväksymä seurantasuunnitelma, jonka mukaisesti Åminneforsin ja Billnäsin kalatietä käyttävien kalojen määrää ja lajijakaumaa seurataan.

Seurantaa tehdään infrapunavaloon perustuvalla VAKI-kalalaskurilla ja laskurin yhteyteen asennetulla videokameralla. VAKI-laskurilla voidaan tehokkaasti seurata kalojen määrää, kokoa, kulkusuuntaa ja ajankohtaa. Joissain olosuhteissa kalalaskurin muodostamasta kuvasta voidaan määrittää jopa lajistoakin, mutta lajien tunnistaminen varmennetaan tarvittaessa videokuvasta.

Kuvaajasta näet, kuinka paljon kaloja on noussut kalatiehen:


Suuria lohia ja meritaimenia nousee Mustionjokeen vuosittain joitain kymmeniä. VAKI-laskurilla saadaan tietoa kalojen koosta ja videokamerakuvan avulla voidaan tunnistaa laji. Vasemmalla lohi ja oikealla meritaimen nousemassa Åminneforsin kalatietä.

LUVYn Youtube-kanavalta löydät videoita kalatieseurannoista:

Aiemmista Mustionjoen nousukalaseurannan tuloksista voit lukea tutkimusraporteista:

Juha-Pekka Vähä

Juha-Pekka Vähä

Position

Annika Söderholm-Emas

Annika Söderholm-Emas

aluekoordinaattori
hankekoordinaattori
annika.soderholm-emas@luvy.fi
044 528 5019

Henna Björkqvist

Henna Björkqvist

Lehmijärvi on edelleen hyvässä tilassa

Lehmijärvi on edelleen hyvässä tilassa

Lohjalla sijaitsevalle Lehmijärvelle on valmistunut kunnostussuunnitelma. Julkaisu sisältää myös Lehmijärvestä Hiidenveteen laskevan Hongistonpuron virtavesikartoituksen tulokset.

Tilaa uutiskirjeemme

Valitse uutiskirjeet